fbpx
  • bitcoinBitcoin$64,327.00-3.09%
  • ethereumEthereum$3,139.52-2.45%
  • elrond-erd-2MultiversX$41.56-5.46%

Ce este Cryptocurrency Difficulty

 

Pentru a intelege ce este cryptocurrency difficulty, mai intai trebuie sa ne reamintim despre cum functioneaza Blockchain-urile de tip Proof-of-Work. 

 

 

Aceste sisteme au la baza crypto miningul, cu miners aflandu-se in competitie directa, pentru a obtine recompensele limitate. Ei trebuie sa rezolve probleme criptografice a caror complexitate creste odata cu numarul de noduri din Blockchain.

Pe masura ce o moneda devine mai populara, numarul de calculatoare(sisteme) ce participa ca noduri in Blockchain creste de asemenea. Prin urmare, asta va duce la cresterea puterii de calcul folosite la mining si la procesarea tranzactiilor de pe Blockchain, numita si puterea de Hash a retelei.

Cryptocurrency difficulty este un indicator al timpului necesar si totodata a dificultatii de a rezolva un puzzle criptografic complex, adica pentru miningul unui nou block. Aceasta complexitate in mining este esentiala, pentru ca asigura o rata constanta de emitere a monedelor.

O complexitate mai ridicata inseamna mai multa putere de calcul necesara pentru miningul aceluiasi numar de blocks. Aceasta amplifica, totodata, si gradul de siguranta al retelei, in fata unor eventuale atacuri. 

 

Ajustarea complexitatii

Fiecare block dintr-un Blockchain este generat la o viteza determinata de protocolul Blockchain-ului respectiv. Acest ritm trebuie mentinut constant. De aceea, Bitcoin si alte monede virtuale folosesc acest parametru pentru a mentine constant timpul mediu dintre generarea block-urilor, pe masura ce puterea hash a retelei se schimba. Complexitatea de mining a unei retele creste si descreste pe parcurs, pentru ca depinde de numarul de miners participanti. 

In cazul Bitcoin, aceasta este ajustata automat pentru a mentine timpul necesar procesarii unui block undeva la 10 minute. Asemenea ajustari pot fi pozitive sau negative, in functie de numarul de miners participanti si de puterea lor hash combinata.

Miners care au o putere de calcul mai ridicata pot obtine timpi de procesare mai buni fata de media de 10 minute. Fara aceste ajustari, un miner cu suficienta putere de calcul ar putea inscrie un numar mare de block-uri. Pentru a evita aceasta situatie, complexitatea problemei matematice ce trebuie rezolvata va creste treptat, iar block time-ul este astfel mentinut in medie la 10 minute.

Spre exemplu, daca reteaua Bitcoin genereaza block-uri noi in mai putin de 10 minute, complexitatea va fi crescuta automat. Similar, daca genereaza block-uri noi intr-un ritm mai scazut decat cel dorit, adica in mai mult de 10 minute, atunci complexitatea va scadea.

 

Cryptocurrency Difficulty – Avantaje si Dezavantaje

Avantajele principale ale cryptocurrency difficulty includ:

  • Productie constanta de block-uri noi – prin ajustarea automata a hash-ului tinta, marind sau scazand complexitatea, o retea asigura o rata stabila de generare de block-uri noi.
  • Securitate imbunatatita a retelei – un nivel ridicat de complexitate inseamna ca sunt necesare mai multe hash-uri pentru a atinge cerintele retelei. Asta inseamna ca este mai dificil pentru atacatori sa concureze cu puterea totala de calcul hash a retelei, prin care ar putea controla majoritatea block-urilor din Blockchain.

Cu toate acestea, unele persoane considera ca acest sistem ar putea duce la centralizare. Mining-ul de criptomonede este facut pentru profit. Cat timp un miner poate obtine profit din aceasta activitate, va continua sa participe. 

Odata cu cresterea complexitatii, creste insa si necesarul de energie electrica pentru mining. Asadar, cand costurile generate de consumul de energie electrica sunt mai ridicate decat recompensele, miner-ul este fortat sa se opreasca din mining. 

Acest lucru permite celor cu mai multe resurse de mining, precum farms sau pools, sa ramana activi, ceea ce poate duce la centralizare. Mai mult decat atat, se creeaza o situatie in care marile mining farms pot folosi acest avantaj pentru a ataca reteaua.

 

Concluzii

Complexitatea criptomonedelor este un indicator al dificultatii de mining a unui nou block dintr-un blockchain. Importanta sa sta in mentinerea integritatii si a stabilitatii retelei Blockchain.

Complexitatea este ajustata in functie de parametrii retelei si poate varia, de la un Blockchain, la altul. Astfel, block-urile sunt generate cu o viteza prestabilita, ceea ce ajuta la rezilienta retelei pe masura ce mai multi miners i se alatura.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *