fbpx
  • bitcoinBitcoin$61,934.001.03%
  • ethereumEthereum$3,419.200.52%
  • elrond-erd-2MultiversX$62.261.44%

Bitcoin în valoare de 3.6 miliarde de dolari au dispărut de pe o platformă din Africa de Sud

africa de sud scam

Conform unor rapoarte, câteva miliarde de dolari au dispărut împreună cu operatorii unei companii crypto numită AfriCrypt. Suma se traduce în 69,000 de Bitcoin.

Deși cazul nu a fost încă rezolvat în curțile judecătorești, dacă se dovedește a fi un exit scam și nu un hack, ar fi cel mai mare din istorie, conform Bloomberg. Au existat totuși și semne, platforma promițând profituri de 10% pe zi.

AfriCrypt a fost fondată în 2019 și era operată de frații Ameer și Raees Cajee. Pe 13 aprilie, aceștia au trimis un e-mail investitorilor spunând că platforma a fost hăckuită.

Cei din spatele firmei au declarat atunci că vor înceta operațiunile în timp ce vor încerca să recupereze fondurile și informațiile furate. Firma de avocatură Hanekom Attorneys a preluat cazul în curțile judecătorești, din partea utilizatorilor afectați.

Aceștia au afirmat că cei de la AfriCrypt au trimis mesaje dubioase clienților. În unul dintre aceștia, exchange-ul avertizează că utilizatorii pot recurge la alternativa leaglă, dar acest lucru ar întârzia recuperarea de fonduri.

Cei de la Hanekom Attorneys spun că această declarație e foarte suspicioasă. Aceștia au mai afirmat că angajații Africrypt au pierdut accesul la sistemele back-end ale AfriCrypt cu 7 zile înainte de presupusul hack.

Cei de la Hanekom Attorneys cred că frații Cajee au transferat cei 69,000 de Bitcoin care valorează acum în jur de 2.2 miliarde de dolari din conturile și wallet-urile clienților pe mai multe platforme de pe dark web, ceea ce a dus la o fragmentare a fondurilor, cu scopul probabil de a le face de nedepistat.

Frații Cajee sunt de negăsit, iar website-ul AfriCrypt nu paote fi accesat. Cazul a fost raportat către o divizie de elită a poliției numită ”Hawks.” O înaltă curte de justiție a eliberat un ordin de lichidare împotriva fraților Cajee. Aceșia au timp până pe 19 iulie să răspundă.

Conform unei rețele media crypto din țară numită BitcoinKe, AfryCrypt a atras investitorii bogați, îndemnându-i mai apoi să-și aducă prietenii pe platformă, totul în timp ce ofereau profituri de până la 10% pe zi.

O altă escrocherie similară de la MTI (Mirror Trading International) promitea 10% profituri lunare. Noul caz depășește cu mult acest nivel de absurditate. MTI a fost descrisă ca cea mai mare schemă Ponzi văzută vreodată în țară, reușind să fure 23,000 de BTC de la investitori.

Conform unor relatări de la vremea aceea, CEO-ul firmei, Johann Steynberg, a zburat în Brazilia pentru a scăpa de pedeapsă.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *