fbpx
  • bitcoinBitcoin$66,176.000.10%
  • ethereumEthereum$3,160.90-1.57%
  • elrond-erd-2MultiversX$44.17-0.78%

BIS: Băncile centrale ar trebui să lucreze la CBDCs

bis crypto

Oficialii BIS (Bank of International Settlements) spun că băncile centrale trebuie să se pregătească pentru noua eră a CBDC-urile. Benoît Cœuré, directorul departamentului de inovații al BIS spune că monedele eliberate de băncile centrale trebuie să fie adaptate viitorului digital

Oficialul a făcut declarația în cadrul conferinței Eurofi Financial Forum ținută în Ljubljana, Slovenia. Cœuré spune că monedele digitale precum cryptomonedele și asset-urile care stablecoins vor avea un impact care nu trebuie neglijat asupra sistemelor financiare tradiționale.

Directorul a afirmat că lucrul la CBDC-uri ar trebui accelerat, din moment ce procesul de dezvoltare, implementare și lansare va dura ani, iar cryptomonedele și stablecoins sunt deja pe piață.

Recent, oficialii BIS au anunțat că lucrează în parteneriat cu bănci centrale din Singapore, Africa de Sud, Australia și Malaysia pentru a testa eficiența unor CBDCs în executarea de plăți internaționale.

Banca Centrală Europeană (ECB) a lansat de asemenea o investigație oficială legată de dezvoltarea unui euro digital. Asset-urile crypto și tehnologia blockchain au fost clasificate drept inovații financiară de către ESMA (European Securities and Market Authority) într-un raport publicat anul acesta.

Cœuré spune că dezvoltarea spațiului crypto necesită introducerea unor reglementări consistente și rapide. La modul general, oficialii băncilor centrale nu trebuie să uite că treaba lor este să asigure stabilitate financiară, adaugă el.

Acesta a mai afirmat că stablecoin-urile operabile la nivel global, platformele DeFi, precum și giganții tech pot contesta sistemele financiare menținute de bănci.

“Stablecoins may develop as closed ecosystems or ‘walled gardens,’ creating fragmentation. With DeFi protocols, any concerns about the assets underlying stablecoins could see contagion spread through a system.”

… a declarat directorul. În viziunea sa, CBDC-urile reprezintă o soluție pentru a contracara efectul acestor inovații. Aceste monede însă vor trebui să satisfacă nevoile consumatorilor legate de conveniență, confidențialitate, securitate și să promoveze incluziunea financiară în societate.

Cœuré consideră că obiectivul final al CBDC-urilor este să conserve cele mai bune elemente din sistemele financiare actuale, permițând în același timp inovații. Pentru a realiza acest lucru însă, băncile trebuie să se miște rapid, cât timp sistemul bancar tradițional încă există.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *