fbpx
  • bitcoinBitcoin$37,172.000.66%
  • ethereumEthereum$2,025.840.26%
  • elrond-erd-2MultiversX$43.21-1.90%

Băncile Chinei promovează yuanul digital, în locul sistemelor de plăți locale, pentru un festival de shopping din Shanghai

 

Unele din cele mai mari bănci de stat din China promovează în mod activ yuanul digital ca metodă superioară de plată, față de cei doi mari provideri de sisteme de plăți din țară, Alipay și WeChat Pay.

Într-un articol publicat pe 26 aprilie, Reuters arată că 6 dintre cele mai importante bănci din China promovează CBDC-ul țării în Shanghai, înainte de desfășurarea unui festival de shopping online, care va avea loc pe 5 mai.

Băncile solicită vânzătorilor și cumpărătorilor să descarce portofelul digital și să plătească cu CBDC sau e-CNY. Asta ar ocoli metodele de plată preferate la ora actuală de către milioane de cumpărători – Alipay, creat de Ant Group, și WeChat Pay, care aparține de Tencent.

Articolul a punctat că, un oficial bancar responsabil de implementarea testului CBDC în Shanghai sub conducerea Băncii Populare a Chinei (People’s Bank of China – PBoC) a declarat că yuanul digital este superior Alipay și Wechat Pay.

 

“People will realise that digital yuan payment is so convenient that I don’t have to rely on Alipay or WeChat Pay anymore.”

 

 – a declarat acesta.

Vorbind într-o conferință online spre sfârșitul lunii martie, directorul institutului de cercetare a monedelor digitale al PBoC, Mu Changchun a afirmat că Alipay și WeChat Pay sunt responsabili pentru 98% dintre plățile mobile făcute în China.

Acest fapt reprezintă un risc pentru sistemul financiar domestic, în cazul în care aceste sisteme vor întâmpina vreodată probleme.

Changchun a mai spus că, Banca Centrală nu intenționează să concureze direct cu Alipay și WeChat Pay, însă funcționează ca un backup pentru a asigura stabilitate financiară, în caz că se întâmplă ceva cu ele.

Totuși, statul și-a intensificat eforturile de a diminua dominanța giganților tech, dar și pe cele de combatere a practicilor anti-competitive în sectorul online. 

La începutul lunii aprilie, guvernul a amendat Alibaba cu o sumă record de $2.8 miliarde pentru practici monopoliste, conform CNN.

Lansarea yuan-ului digital va permite guvernului central să capete control asupra unei părți masive a datelor financiare deținute de companiile de top ale țării care administrează sisteme de plată.

 

“Big data is wealth. Whoever owns data thrives,” 

 

… a mai declarat un alt oficial bancar responsabil pentru promovarea CBDC-ul chinez, conform Reuters. Acesta a mai adăugat și că WeChat Pay și Alipay dețin un ocean de date.

Comentând în timpul unei conferințe, în mai 2020, academicianul Martin Chorzempa a spus că este dificil pentru autoritățile de reglementare financiară din China să oblige companiile de plăți să divulge datele colectate de la clienții lor.

CBDC-ul chinez are putea permite Băncii Centrale să acceseze date financiare și să recapete ceva putere în raport cu aceste companii, a mai adăugat Chorzempa.

Cele 6 bănci care se ocupă cu testele pilot ale CBDC-ului chinezesc cuprind cei mai mari creditori ai țării, incluzând și The Industrial and Commercial Bank of China, Agricultural Bank of China, Bank of China, HSBC, și China Construction Bank.

Pe 1 aprilie, China a finalizat primul test cross-border al yuan-ului digital, cu Hong Kong.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *