fbpx
  • bitcoinBitcoin-1.75%
    $22,785.00
  • ethereumEthereum-2.09%
    $1,638.09
  • elrond-erd-2MultiversX-2.82%
    $45.61

Banca centrală a Suediei face public primul studiu referitor la moneda digitală

Suedia tocmai a aflat că ceea ce credea a fi o viziune pionieră revoluționară pentru un CBDC poate dura mai mult decât se aștepta pentru a fi adoptată.

Riksbank a publicat în cursul zilei rezultatele primei faze a unui proiect pilot în ceea ce este în mod evident cea mai profundă explorare a erei post-numerar realizată vreodată de o economie occidentală majoră.

Se susține că ritmul rapid în care dispare numerarul vine cu „potential problems”, dar acele probleme pot fi soluționate de o monedă digitală controlată de o bancă centrală.

Cu toate acestea, sarcina este enormă și banca centrală suedeză, cea mai veche din lume, pare să continue să își amâne planurile.

Cu mulți ani in urmă, s-a sugerat că e-krona va fi gata până în 2018. Trei ani mai târziu, Riksbank declara că proiectul pilot actual nu va fi gata până în 2022 și că va continua să încerce să se dezvolte până în 2026.

Suedia este totuși mai deschisă față de o astfel de evoluție comparativ cu alte țări, de exemplu SUA. În ce privește această temă de discuție, Jerome Powell, președinte al Rezervei Federale, a declarat că SUA ar prefera, mai degrabă, să aibă dreptate și să producă o monedă viabilă decât să fie prima țară care face acest lucru.

Mithra Sundberg, care se ocupă de unitatea Riksbank ce conduce proiectul din Stockholm, crede că este foarte important să fie pus în prim-plan ce trebuie să facă moneda digitală și nu alegerea tehnologiei de la baza ei.

De asemenea, a fost făcut anunțul că CBDC-urile nu vor înlocui numerarul și orice monedă va fi creată va necesita un nou cadru legal pentru a putea fi întrebuințată.

În ciuda acestui fapt, numerarul, așa cum este cunoscut el în prezent, în forma de monede și bancnote, este încet dar sigur eliminat.

În 2020, Suedia a utilizat, ca procent din totalul tranzacțiilor efectuate, mai puțin numerar decât cetățenii a alte șapte piețe „mature”.

Desigur, nu toată lumea vede lipsa utilizării de numerar drept motiv pentru începerea unui proiect de monedă digitală. În Norvegia, o țară care renunță, și ea, încetul cu încetul, la numerar, banca centrală a declarat că nu există o „nevoie acută” pentru a introduce o monedă digitală.

Sundberg a dezvăluit și că proiectul pilot e-krona nu a analizat încă ramificațiile politice monetare ale unei asemenea transformări, dar că ea și echipa sa au „looked at the technical possibilities of being able to charge interest”.

Acest lucru servește drept dovadă că este posibil să se aplice rate ale dobânzii pe CBDC.

„The compatibility of an interest-bearing e-krona, positive or negative, with a distribution model as tested in phase one, is a much broader question than the purely technical possibilities and limitations,” a declarat Riksbank.
Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *