fbpx
  • bitcoinBitcoin$63,876.00-4.31%
  • ethereumEthereum$3,110.99-5.44%
  • elrond-erd-2MultiversX$41.57-8.44%

Avantajele si dezavantajele Pure Proof of Stake

Dupa cum va spuneam in articolul precedent, Algorand are o metoda de productie a nodurilor in doua faze, una de propuneri si una de votare. Orice membru poate participa la aceste proceduri punand $ALGO la staking si generand un key de participare pentru a deveni un Participation Node.

Coordonarea acestor nodes este realizata de Relay Nodes, care asigura comunicarea in retea, dar nu pot propune sau sa voteze pentru alte noduri din retea.

Mecanismul Verifiable Random Function alege la intamplare block leaders care sa propuna noi blocks, tinand totusi cont de marimea staking-ului lor, in raport cu toate celelalte conturi care doresc sa participe.

Urmeaza faza de vot, in care Participation nodes confirma noul block, iar Algorand intra in recovery mode si ciclul este reluat.

 

Ce avantaje are Pure Proof Of Stake

  • Viteza de transfer

Pe baza acestui Consensus Mechanism, blocks sunt finalizate in cateva secunde, transferul Algorand fiind similar cu al marilor retele de plati. De aceea, Algorand este primul Blockchain care promite finalitatea imediata a tranzactiei si exclude riscul de Hard Fork. 

Viteza mare se datoreaza si faptului ca, daca un node propune un block eronat sau sunt identificate actiuni rau-intentionate, owners ai stake-ului problematic nu sunt penalizati, tocmai pentru ca reteaua sa nu se opreasca din activitate cand identifica o astfel de initiativa, ci sa evite cu totul un deznodamant negativ.

  • Nivel avansat de descentralizare si anonimatul participantilor

O zona asupra careia se ridicau semne de intrebare in Proof of Stake era faptul ca, desi rezolva problema scalabilitatii, ramanea susceptibil la monopol din partea celor care pun la staking un numar foarte mare de tokens, astfel punand in pericol si caracterul descentralizat al retelei.

S-ar parea ca, Pure Proof of Stake abordeaza dilema intr-un mod echidistant. Diferenta specifica ar fi ca selecteaza initial validatorii la intamplare, si nu doar in functie de numarul de tokens pusi la staking. Prin urmare, toti utilizatorii blockchain-ului pot fi selectati la un moment dat pentru a participa la validare, ceea ce asigura securitate si un nivel superior de descentralizare. 

In acelasi timp, doar cei propusi pot verifica, daca au fost si selectati, ceea ce descurajeaza atacurile entitatilor sau activitatea persoanelor rau intentionate. Prin urmare, un adversar nu poate sti cine are pondere in generarea urmatorului block, decat dupa ce utilizatorul selectat participa deja la protocolul de consens, orice atac asupra retelei fiind astfel descurajat.

  • Consum scazut de energie si necesar minim de hardware

Operatiunile cu Verifiable Random Function nu consuma cantitati uriase de energie si nici nu necesita hardware foarte complex pentru a putea fi realizate. Altfel spus, un validator pentru Pure Proof of Stake nu trebuie sa investeasca resurse considerabile pentru a participa in retea.

 

Care ar fi dezavantajele Pure Proof Of Stake

In afara de problema monopolului dat de un numar ridicat de tokens tinuti la staking, pe care PPoS o rezolva, acest Consensus Mechanism prezinta cam aceleasi dezavantaje ca PoS-ul clasic.

  1. Rewards pentru staking nu sunt foarte incurajatoare, decat ca forma de venit pasiv si in raport cu cantitati mari de tokens mizati.
  2. Blockchainul poate tolera un numar arbitrar de utilizatori rau intentionati, atat timp cat utilizatorii cinstiti (cei care respecta instructiunile protocolului) detin mai mult de doua treimi din miza totala a sistemului.

Pe Algorand, unui nod care a propus un block problematic nu ii este redus numarul de tokens pusi la staking pentru a descuraja participarea pe viitor. 

In schimb, reteaua intra imediat in recovery mode si procesul continua. Acest lucru ofera un plus masiv de viteza, insa este criticat de comunitate pentru ca nu pedepseste participantii rau-intentionati.

 

Concluzii

Pure Proof Of Stake este un consensus mechanism specific Blockchain-ului Algorand si constituie o alternativa cu unele diferente fata de Proof Of Stake. Oricare user ce detine $ALGO, indiferent de cantitatea de tokeni pe care o are la staking, poate deveni validator, fiind selectat pe baza unei Verifiable Random Function.

Nodul care propune un nou block problematic nu este penalizat, dar reteaua intra intr-un recovery mode ce ii permite sa evite fraudele si atacurile, dar si sa asigure viteze bune de transfer.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *