• bitcoinBitcoin$85,178.000.74%
  • ethereumEthereum$1,618.671.76%
  • elrond-erd-2MultiversX$14.36-0.71%

Peste 100 milioane dolari furate în 2020 din proiectele DeFi

2020 a fost un an cu adevărat interesant, din foarte multe puncte de vedere, iar industria crypto nu a făcut excepție.

Capitalizarea de piață a crescut de la 340 miliarde de dolari la o cifră record, de 800 miliarde de dolari, la ora actuală. Asta înseamnă că a fost înregistrată o dublare a valorii.

Creșterea DeFi, însă, e chiar mai impresionantă. Datele arată că în protocoalele DeFi se află peste 15 miliarde de dolari, reprezentând o creștere de 2500% din martie până acum.

Ca urmare a interesului crescut față de acest domeniu, după cum era de așteptat, oamenii cu intenții nu foarte bune nu au ezitat să-și facă simțită prezența.

DeFi este un domeniu mult mai tehnic și mai greu de înțeles decât crypto tradițional, ceea ce le permite hackerilor să profite de protocoale nefolosite ori testate. Utilizându-se de acest aspect, aceștia pot crea proiecte false. Faptul că DeFi este descentralizat nu ajută situația.

S-au furat peste 100 milioane dolari 

În 2020 au fost înregistrate mai multe atacuri asupra protocoalelor DeFi, ducând la pierderi de milioane de dolari în rândul investitorilor de rând. Conform unui raport din noiembrie, suma aceasta depășește 100 milioane dolari.

Raportul mai arată faptul că deturnarea fondurilor de la companii mari, precum KuCoin, au fost posibile utilizând variante DeFi.

Michael Beck, Project Lead la UNION Finance, a declarat:

“Preventative measures for securing smart contracts (e.g., bug bounties, audits, etc.) are wholly insufficient to meet the blossoming ingenuity of audacious financial engineers and smart contract hackers probing open code on Ethereum.”

Beck a mai completat că e posibil ca problema să crească pe măsură ce industria crypto se dezvoltă tot mai mult. “With time and capital resources (flash loans) on hand, malicious or even just intellectually curious users can unearth vulnerabilities that rapid-prototyping developers or even seasoned teams miss.”

Într-adevăr, cu doar o săptămână în urmă, un alt protocol DeFi, Warp Finance, a fost golit de 7,7 milioane de dolari într-un atac de tip flash loan. Beck a adăugat că spațiul DeFi “clearly needs protection products – like various derivatives for hedging asset and protocol exposure – to prived restitution as a fail-safe in the inevitable event that preventative measures again prove insufficient.”

Beck a încheiat declarația susținând că țelul proiectului său, UNION, este de a oferi infrastructura necesară pentru a proteja toți utilizatorii în fața unor astfel de riscuri.

Privind către 2021

Este clar faptul că 2020 a fost un an propice pentru dezvoltarea masivă a produselor DeFi, deoarece există o piață pentru ele. O creștere de 2500%, după cum am menționat, este dovada acestui lucru.

Totuși, trebuie să menționăm și provocările cu care investitorii DeFi se confruntă, după cum arată incidentul cu Warp Finance.

Aceste întâmplări au atras atenția și asupra unor ineficiențe care există în rețeaua Ethereum, precum atunci când a crescut prețul pentru gaz, ceea ce a făcut ca cei din retail să nu poată participa cu ușurință la exchange-uri. Având în vedere tranziția rețelei către Ethereum 2.0, totuși, echipa speră să elimine aceste probleme.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *