fbpx
  • bitcoinBitcoin$62,887.001.60%
  • ethereumEthereum$3,039.860.18%
  • elrond-erd-2MultiversX$40.15-1.17%

Bitcoin trece de 34.000 dolari

Bitcoin continuă să dărâme recorduri, înregistrând duminică dimineața o creștere de 14,73%, atingând valoarea de 34.168 de dolari.

Cryptomoneda a reușit să treacă de pragul de 20.000 dolari acum două săptămâni, ceea ce înseamnă că Bitcoin a încheiat anul 2020 cu o creștere de 305%. Din acest procentaj, 50% a fost înregistrat doar în ultimele două săptămâni din luna decembrie.

Majoritatea piețelor financiare fiind inactive pentru perioada sărbătorilor de iarnă, toată atenția s-a îndreptat către Bitcoin, care sâmbătă a atins pragul de 30.000 dolari.

Ce face Bitcoinul să crească?

Aceasta este una dintre cele două întrebări ale momentului, alături de “Pentru cât timp va continua acest lucru?” Comparațiile cu acel bull run memorabil din 2017 sunt inevitabile. Atunci, economistul Nouriel Roubini a descris Bitcoinul ca fiind “a pure speculative asset and bubble with no fundamental value”.

După creșterea prețului, însă, a urmat un crash. Au existat îndoieli legate de Bitcoin timp de un an, precum și încercări de a consolida cryptomoneda. Totuși, nu trebuie ignorat faptul că circumstanțele sunt foarte diferite acum, față de 2017. Iată trei motive care fac diferența!

Investițiile instituționale – Implicarea unor instituții ca Grayscale și, mai recent, Rothschild Investment Corporation, i-a oferit cryptomonedei un nivel de încredere pe care nu-l avea în 2017. Bitcoinul, în mod special, a înregistrat cereri masive din partea investitorilor instituționali, ce s-au declarat atrași de calitatea de inflation-hedging pe care ar avea-o cryptomoneda. Posibilitatea de a face bani rapid a jucat, de asemenea, un rol important.

Creșterea de 305% în 2020 poate fi comparată favorabil cu cea de 16% a jetoanelor albastre S&P de pe Wall Street, cu un index de bursă de 500, precum și cu creșterea de 25% pe an a aurului. De asemeneea, investitori de top ca Paul Tudor Jones și Stanley Druckenmiller și-au declarat susținerea față de cryptomonedă.

Adoptarea instituțională – Adoptarea instituțională a Bitcoinului de către serviciile de plată i-a oferit un nivel ridicat de încredere și credibilitate acestuia în fața investitorilor. Un moment cheie a fost acceptarea cryptomonedei de către PayPal în octombrie, oferind șansa milioanelor de utilizatori ai aplicației să folosească Bitcoin. Se așteaptă ca acesta să continue să fie acceptat tot mai des ca metodă de plată.

Hedging COVID-19 – 2020 a fost un an plin de suspans inclusiv pentru investitori. Orice asset class a înregistrat volatilitate record, inclusiv petrolul, iar bursa americană și-a pierdut o treime din valoare în doar o lună. Politicile adoptate de către guvern i-a făcut pe investitori să caute hedges. Aurul, hedge-ul tradițional a avut parte de susținători, dar și Bitcoinul.

Cofondatorul Chainlink, Sergey Nazarov, a declarat: “People have been steadily losing faith in their government currencies for years, and the monetary policies resulting from the economic impact of the coronavirus have only accelerated this decline.”

Desigur, pot fi enumerați și alți factori, precum înjumătățirea Bitcoinului și speranța pentru regularizări mai bune, acum că Jay Clayton, fostul director SEC, a demisionat. Totuși, per total, lucrurile sunt cu mult diferite față de 2017, ceea ce face limitează posibilitatea mai multor comparații.

În acest moment, nimeni nu știe ce va urma pentru Bitcoin, de aceea, ne pregătim cu toții pentru un an plin de suspans.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *