
Cei de la New York Times au publicat un articol în care au explicat mai multe aspecte legate de stablecoins. Jurnaliștii aceste publicații sunt bine-cunoscuți pentru conexiunile pe care le au cu oficialii din Washington DC, așa că acest articol ar putea fi un semn că autoritățile lucrează deja la un set de reglementări.
Acest lucru este confirmat și de activitatea oficialilor din guvernul american, în special a celora din Departamentului Trezoreriei, care sugerează același lucru. Întrebarea care apare în acest punct este deci: ”cât de stricte vor fi aceste reglementări?”
Cei de la New York Times urmăresc să răspundă la această întrebare și oferă câteva opțiuni în acest sens. Prima dintre acestea ar fi să categorisească stablecoin-urile ca pe un risc.
O lege numită ”Dodd Frank Act” oferă autoritatea oficialilor de a clasifica o activitate financiară ca ”risc sistemic,” caz în care vor putea introduce reglementări (stricte sau nu), indiferent de cât de riscante sunt aceste asset-uri în realitate.
A doua opțiune ar fi clasificarea stablecoins drept ”securities.” Această variantă a fost în principal generată de comentariile făcute de directorul SEC SUA, Gary Gensler. Acesta a declarat într-un interviu că stalbecoin-urile pot fi considerate securities, și intră deci sub jurisdicția SEC.
A treia opțiune este de a considera aceste asset-uri un tip de mutual funds (fonduri comune). Unii experți argumentează că stablecoins seamănă foarte mult cu acest tip de asset-uri. Există deja reglementări pentru această clasă de asset-uri și deci nu ar fi nevoie de unele noi.
A patra opțiune ar fi să trateze companiile care eliberează stablecoin-uri ca pe niște bănci, fapt care ar pune asset-urile sub jurisdicția OCC (Office of the Comptrolelr of Currency). În acest caz, proiectele ar fi nevoite să ofere asigurări pentru fondurile utilizatorilor.
Ultima abordare ar fi lansarea unui CBDC care ar fi practic un competitor direct al stablecoin-urilor sprijinit însă de guvern. Această opțiune este studiată deja de banca centrală a țării (Federal Reserve).
CBDC-urile însă sunt criticate de entuziaștii crypto din pricina lipsei de confidențialitate de care se bucură stablecoin-urile. Din acest motiv, mulți oameni nu se așteaptă ca un CBDC lansat de SUA să devină un competitori important al stablecoin-urilor.
Indiferent de ce opțiune va alege guvernul american, un set de reglementări la nivel global este necesar pentru ca acestea să fie eficiente. Un astfel de consens la nivel global ar putea apărea în 2023, când comitetul FSB (Financial Stability Board) va introduce cel mai probabil un set inițial de reglementări legat de stablecoins.