• bitcoinBitcoin$85,229.000.77%
  • ethereumEthereum$1,620.161.82%
  • elrond-erd-2MultiversX$14.39-0.46%

Potrivit unui studiu BCE, europenii doresc un euro digital, confidențial, sigur și ieftin

Un studiu realizat de Banca Centrală Europeană (BCE) arată că cetățenii zonei euro se așteaptă ca moneda euro digitală, propusă de entitatea economică, să fie una confidențială, sigură și ieftină. Totuși, o astfel de lansare pe piața economică nu se va întâmpla în următorii ani, potrivit studiului publicat miercuri de BCE.

Din raportul care prezintă concluziile unei consultări publice privitoare la euro digital reiese că 43% din respondenți își doresc un euro digital care sa fie confidențial, în timp ce 18% pun preț pe securitatea monedei, iar 11% se axează pe ușurința utilizării noului etalon monetar în zona euro. 9% din respondenți ar dori ca moneda euro digitală să nu implice costuri suplimentare, iar 8% s-ar bucura dacă aceasta ar putea fi folosită offline.

Studiul BCE arată că, respondenții se tem de faptul că intrarea unei astfel de monede pe piață, dar și trecerea de la un sistem de plată clasic, la unul electronic, ambele ar putea afecta confidențialitatea datelor, acestea reprezentând o prioritate.

BCE lucrează la crearea și implementarea unei noi forme electronice de numerar. Scopul său ar fi să stopeze concurența din partea cryptomonedelor ca Bitcoin, Tether și Diem. Această nouă formă electronică de numerar ar veni, totodată, în completarea formelor clasice de numerar (bancnote și monede).

Analiștii apreciază că o monedă euro digitală ar fi mai sigură decât un cont deținut la o bancă comercială sau decat un portofel digital. Totuși, există temeri în ceea ce privește comportamentul cetățenilor în perioadele de criză. Este foarte posibil ca cetățenii să apeleze la transferul economiilor în euro digitali, în perioade de criză. În consecință, modelul de afaceri al sectorului financiar ar putea fi afectat, în astfel de momente.

Rezultatele studiului BCE arată că jumătate dintre cei intervievați se declară în favoarea introducerii unui plafon privind deținerea de euro digitali de către rezidenții din zona euro. Un procentaj asemănător a reacționat favorabil la impunerea de penalizări, în cazul în care respectivul plafon ar fi depășit.

Moneda electronică europeană ar trebui oferită de către intermediari din sectorul privat și integrată în sistemul actual de plăți, după cum consideră două treimi dintre respondenți. Pentru un sfert dintre participanții la studiu, este important ca acest euro digital să fie oferit sub formă de aplicație telefonică sau de „smart card”, pentru a realiza cumpărături offline.

La ora actuală, discuțiile privitoare la moneda euro digitală sunt în stadii preliminare. Lansarea sa pe piață nu este așteptată mai devreme de 4 – 5 ani.

O consultare publică referitoare la moneda euro digitală a fost lansată în octombrie 2020. Aceasta a avut ca scop centralizarea părerilor publicului larg, dar și ale specialiștilor, pentru a se analiza astfel încrederea publicului într-o formă nouă de bani și de plăți, oferită de Eurosistem.

Activitatea de explorare a Eurosistemului continuă, experimentându-se cu diferite soluții tehnice. Potrivit raportului anual pe 2020 al Băncii Centrale Europene (publicat miercuri), în 2021 se va decide dacă va avea loc lansarea unui proiect digital privitor la moneda euro.

Introducerea digitalizării în industria financiară are efecte asupra mijloacelor de plata. În contextul în care digitalizarea se dezvoltă, la ora actuală există o serie de scenarii în care băncile centrale pot să decidă emiterea propriilor monede digitale, accesibile atât cetățenilor, cât și firmelor, după cum informează BCE. Acestea ar putea fi folosite pentru efectuarea de plăți.

Atât BCE, cât și băncile centrale din zona euro, examinează cu atenție, dar si din perspectivă socială, strategică, economică și tehnologică, toate implicațiile emisiunii unei monede euro digitale. Un euro digital disponibil întregii piețe de dezvoltare ar sprijini întregul proces de digitalizare al piețelor financiare europene, dar și economia UE în ansamblu. În același timp, ar duce la o consolidare a independenței lor strategice.

Moneda euro digitală ar veni în completarea numerarului, ca mijloc de plată, mai ales când utilizarea fiatului se reduce. Nu în ultimul rand, moneda digitală europeană ar putea să facă față posibilelor provocări generate de emisiunea unor monede digitale emise de bănci centrale și/sau de sectorul privat.

Deși încă nu există un angajament clar sau o decizie în privința adoptării unei monede digitale, Eurosistemul studiază provocări, oportunități și caracteristici funcționale ale unei eventuale valute digitale.

Este clar că o monedă digitală nu ar fi emisă în scopul de a înlocui numerarul, ci pentru a-l completa. Fiatul va rămâne la dispoziția celor care doresc să îl utilizeze în continuare. Un euro digital ar putea asigura cetățenilor doritori accesul la un mijloc de plată digital, simplu și demn de încredere, specific întregii zone euro.

În mod similar, sunt identificate caracteristici funcționale ale unui posibil euro digital. Un concept de această natură ar trebui să respecte anumite cerințe și principii (robustețe, accesibilitate, siguranță, eficiență, protecția vieții private), integrandu-se în cadrul de reglementare specific domeniului.

Moneda digitală europeană ar trebui să evite posibile consecințe nedorite, permițând zonei euro să se bucure de câștiguri atunci când vine vorba despre eficiență, reducându-se efectele negative asupra politicii monetare și a stabilității financiare. Potențialele riscuri sunt încă investigate, acestea putand fi atenuate prin intermediul unor instrumente, precum limitarea deținerilor de euro digital sau implementarea unui sistem de remunerare stratificat.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *