
Office of the Comptroller of the Currency (OCC), cel mai important organ de reglementare a sistemului federal de bănci din Statele Unite a publicat luni Interpretitive Letter 1174, marcând începutul unei noi ere pentru sistemul bancar american. Scrisoarea declară faptul că băncile pot incorpora utilizarea tehnologiei fintech (ca INVN) și stablecoins pentru a facilita tranzacțiile.
Decizia OCC este una istorică, deoarece permite, formal, utilizarea de monede digitale (stablecoins) în sistemul american bancar. Apariția industriei fintech, în urmă cu câțiva ani, a obligat mai multe țări să ia în serios monedele digitale. Pașii rapizi înregistrați de China în vederea lansării monedei naționale în formă digitală a creat o reacție în lanț în care tot mai multe țări iau acest lucru în considerare.
Ce înseamnă asta pentru bănci?
Scrisoarea de la OCC stabilește faptul că băncile federale pot trata blockchain-urile publice ca fiind o infrastructură similară cu SWIFT și FedWire, iar stablecoins precum dolarul, ca valori stocate electronic. Acest lucru este, cu adevărat, foarte semnificativ.
Noile reglementări înseamnă că băncile tradiționale vor putea realiza tranzacții on-chain, la fel cum procedează bitcoin și alte cryptomonede la ora actuală. Acest lucru înseamnă că stablecoins ca USDC și USDT vor intra sub jurisdicția autorităților. Asta înseamnă că se vor face audituri normale și pentru majoritatea emițătorilor de stablecoins, lucru care era cerut de foarte mult timp.
Asta e bine pentru emițătorii stablecoin?
Nu neapărat. Tether, în prezent, este cel mai mare stablecoin și nu are o relație tocmai bună cu autoritățile – din contră, este dat în judecată de NYAG. Tether a declarat, în trecut, că USDT-ul este fixat 1:1 în fața dolarului american, însă acest lucru s-a dovedit a fi fals, când compania a dezvăluit că doar 70% dintre tokens pot fi susținute de rezervele de dolari.
Analizând conflictele dintre emițătorii privați de stablecoin și autorități, noile reglementări ar putea face ca private players și instituțiile să-și lanseze propriile stablecoins, în loc să le utilizeze pe cele deja existente.
Diemul Facebook ar putea deveni o forță majoră
Dorința Facebook de a lansa un stablecoin universal a fost întâmpinată cu reacții negative în toată lumea, inclusiv din partea Congresului American. Acest lucru a dus la schimbări importante în felul în care compania va aborda situația, precum și la schimbarea numelor din Libra în Diem.
În trecut, Facebook a atras atenția Congresului asupra faptului că dezvoltările masive înregistrate de China în acest domeniu riscă să lase Statele Unite în urmă.
Noua scrisoare OCC ar putea reprezenta începutul Facebookului ca mediator financiar. Gigantul social media, ce are peste două miliarde de utilizatori în toată lumea, ar putea da startul plăților digitale, ca lucru viabil, după cum se întâmplă în China.