
Zimbabwe lansează o nouă monedă digitală susținută de aur pentru a contracara inflația. Inițiativa este criticată de FMI, care sugerează liberalizarea ratei de schimb valutar.
Zimbabwe a lansat o monedă digitală susținută de aur pentru a echilibra presiunea economică enormă. FMI critică decizia, sugerând liberalizarea cursului de schimb.
Moneda digitală și presiunea economică
În fața unei presiuni economice uriașe și a unei cereri crescânde de dolari americani, Zimbabwe a lansat o nouă monedă digitală susținută de aur. Moneda a fost emisă pentru a susține moneda fiat a țării, care se confruntă cu o slăbire semnificativă.
Lansarea monedei digitale
La vânzarea inițială, moneda digitală a fost susținută de aproximativ 140 de kilograme de rezerve de aur. Banca Centrală a primit 135 de aplicații totalizând 14 miliarde de dolari zimbabweni (12 milioane de dolari SUA) pentru a achiziționa tokenurile digitale susținute de aur. O a doua licitație este programată pentru 18 mai.
Critici și sugestii
Fondul Monetar Internațional (FMI) a criticat decizia și a sfătuit guvernul să liberalizeze rata de schimb valutar, în loc să riște epuizarea rezervelor sale. În pofida acestor critici, guvernul zimbabwian a afirmat că firmele vor putea păstra toate veniturile în valută străină provenite din vânzările interne începând cu 15 mai.
Valorile valutei și inflația
În acest an, moneda zimbabwiană s-a depreciat rapid în raport cu dolarul american, cu prețurile crescând în toată națiunea africană de sud. Ministrul Finanțelor, Mthuli Ncube, a declarat că aceasta a dus la o “reînviere” a instabilității macroeconomice.
Monedele digitale în Africa
Zimbabwe nu este singura țară africană care a încercat să introducă moneda digitală. În 2021, Nigeria a devenit prima țară africană care a introdus o monedă digitală.

newsletter crypto bully
CryptoBully este un Newsletter marca Cryptonita unde incercam sa abordam subiectul crypto cu o tenta mai pozitiva – Subscribe si hai cu noi.