
Fondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, critică dur decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina. Buterin a fost născut în Rusia însă s-a mutat cu familia în Canada în timpul copilăriei.
Știrea deja nu e tocmai nouă. După ce Putin a recunoscut independența celor două noi ”țări” din estul Ucrainei, acesta a anunțat începerea unei ”operațiuni militare speciale,” care conform rapoartelor din partea mai multor agenții media se traduce la locul faptelor printr-o invazie.
”Sunt foarte indignat de decizia lui Putin de a abandona orice soluție pașnică în conflictul cu Ucraina. Asta e o crimă împotriva cetățenilor din Ucraina, dar și din Rusia.”
… scrie Buterin pe Twitter, în limba rusă. Nu e prima dată când fondatorul comentează această situația. Spre începutul acestei luni, Buterin a mai scris un text în care avertiza că un atac asupra Ucrainei va avea consecințe serioase asupra Rusiei, dar și a lumii.
După cum am precizat mai sus, Buterin a fost născut în Rusia în 1994 însă s-a mutat cu familia în Canada în 2000, același an în care Putin a devenit președinte.
Conform unui raport Decrypt, tatăl lui Buterin, Dmitry Buterin, are o părere destul de puternică împotriva lui Putin:
”E din KGB. Oamenii ăștia sunt cei care au torturat și au omorât milioane de ruși și ucraineni.”
În 2017, Vitalik Buterin a avut o întâlnire cu Putin pentru a discuta adopția Ethereum în țară. Întâlnirea nu a fost însă foarte productivă. Acum însă, fondatorul Ethereum a ținut să clarifice următorul fapt:
”Atenție. Ethereum e neutru, dar eu nu sunt.”
… scrie acesta pe Twitter.
Piața crypto a fost lovită destul de puternic de știre, market cap-ul scăzând cu 9.5% în ultimele 24 de ore. Bitcoin a scăzut cu 8.6% până la 35,600 dolari, iar Ethereum cu 12.1% până la 2394 dolari la momentul scrierii articolului.
Majoritatea monedelor din top 100 sunt pe roșu astăzi. Același lucru este valabil și burselor (piețelor tradiționale). S&P 500 a scăzut astăzi cu 1.84%.
În cazul Rusiei, dacă aruncăm o privire peste fondul MOEX Russia Index, care urmărește cele mai mari și lichide 50 de companii din țară, situația este și mai precară. Indexul a scăzut cu peste 45% în doar câteva ore la anunțul invaziei.