fbpx
  • bitcoinBitcoin$26,971.00-0.63%
  • ethereumEthereum$1,618.72-1.04%
  • elrond-erd-2MultiversX$26.743.48%

Vitalik Buterin introduce o propunere legată de sharding

vitalik buterin

Fondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, a început recent să vorbească despre ceva ce numește proto-danksharding, sub forma unei propuneri cunoscute drept EIP-4844. Acesta a făcut anunțul prin intermediul unui tweet.

Ca un scurt reminder, ideea de sharding se referă la segmentarea unui blockchain în părți mai mici (sidechains) care să proceseze tranzacțiile. Scopul este de a reduce traficul de pe ”rețeaua principală,” și de a crește viteza de tranzacție. Mai multe detalii despre acest concept pot fi găsite în articolul de aici.

Danksharding este un mecanism care implică verificarea unui set de date (numit blob of data de developerii Ethereum), într-o manieră care nu implică mainnet-ul Ethereum. Mai exact rețeaua ar verifica simpla disponibilitate a acestui ”blob,” adică dacă acesta poate fi descărcat sau nu. Pentru detalii, există un întreg articol pe această temă, scris de developerii Eth.

Așadar, proto-danksharding implica implementarea doar unor anumite aspecte ale acestui mecanism. Buterin propune că acele blob-uri de date să fie șterse în mod automat după 30 de zile de la creare pentru ca rețeaua să nu consume prea multe resurse (memorie).

Ethereum se apropie din ce în ce mai mult de merge-ul către Proof-of-Stake. Developerii au lansat recent testnet-ul Kiln pentru testarea noului protocol. Klin va fi ultimul testnet multi-client înainte de merge.

La momentul actual, există peste 10 milioane de monede Ether puse la staking în Ethereum 2.0, ceea ce s-ar traduce în peste 30 de miliarde de dolari.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *