fbpx
  • bitcoinBitcoin$17,150.121.64%
  • ethereumEthereum$1,284.611.43%
  • elrond-erd-2MultiversX (Elrond)$43.812.05%

Taxele de tranzacționare Bitcoin ating un nou ATH, în timp ce veniturile BTC miners cresc

 

Taxele de tranzacționare Bitcoin au atins un ATH, concomitent cu declinul masiv al Hash Rate-ului rețelei.

După ce o cădere a rețelei electrice din provincia Xianjiang a fost parțial blamată pentru crash-ul Hash Rate-ului Bitcoin săptămâna trecută, acest eveniment a adus cu sine beneficii pentru BTC miners, însă are în continuare efecte dezastruoase pentru utilizatori, care ajung să plătească taxe de tranzacționare considerabile.

 

Hash Rate-ul Bitcoin și efectul asupra tranzacțiilor

În cursul weekendului 16-18 aprilie 2021, pe fondul crash-ului masiv al prețului Bitcoin, BTC ar fi înregistrat cea mai mare scădere de Hash Rate din rețea, de la sfârșitul anului 2017 și până în prezent.

Acest crash ar putea fi atribuit întreruperilor rețelei electrice, în principalele ferme de mining BTC din China, provincia Xinjiang. 

Dovey Wan, partener fondator la Primitive Crypto, argumentează prin faptul că provinciile Xinjiang și Sichuan din China susțin, în mod colectiv, peste 50% din Hash Rate-ul total Bitcoin.

Când scade considerabil Hash Rate-ul, acele blocks exploatate în rețea încetinesc. Ca urmare, puține tranzacții mai pot fi confirmate în blockchain; astfel mempool-ul Bitcoin (aici toate tranzacțiile valabile vor aștepta să fie confirmate) rămâne plin cu tranzacții în așteptare.

Odată ce se întâmplă asta, BTC miners vor prefera, în mod normal de altfel, cele mai ridicate fees pentru tranzacțiile incluse în block-ul de care se ocupă. De aceea, nu numai că vorbim despre un stimulent economic, însă odată cu scăderea dramatică de Hash Rate din weekend, veniturile fermelor de mining crypto a crescut  – acum atingând un maxim istoric.

 

Cum ar arăta viitorul?

Cu cât mai mulți useri folosesc spațiu de tranzacționare de pe block-urile Bitcoin, cu atat vor crește, în mod natural, și taxele de a tranzactiona. Se așteaptă totuși ca, dificultățile respective să fie rezolvate la începutul lunii mai 2021, fiind necesară reajustarea cu 30% pentru a reveni la un Hash Rate propice.

Costul mediu al tranzacției pentru Bitcoin a ajuns la aproape 60 USD, potrivit datelor BitInfoCharts, față de 55 USD, în 2017. De pe data de 11 aprilie 2021 (cand fee-ul era 15 USD) și până la ora redactării acestui articol – costul respectiv a crescut cu peste 300 de procente.

Unii analiști speculează că acest impuls ascendent va determina de fapt o mai bună dezvoltare și implementare a Lightning Network – “planul de rezervă” pentru tranzacționarea Bitcoin. Din păcate, deocamdată majoritatea exchange-urilor crypto încă nu susțin soluția respectivă.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *