fbpx
 • bitcoinBitcoin1.34%
  $28,662.00
 • ethereumEthereum-0.52%
  $1,808.13
 • elrond-erd-2MultiversX-3.84%
  $43.01

Studiu: Cât investesc românii lunar in crypto și acțiuni?

Un studiu realizat de Mercury Research la iniţiativa Asociației Administratorilor de Fonduri din România (AAF) arată ca românii se gândesc la viitorul lor când vine vorba de investiţii. Studiul arată ca românii cheltuie minim 500 de lei lunar în active precum crypto, acţiuni, fonduri mutuale sau imobiliare. Totodată, romaânii consideră că 10 ani este un interval de timp rezonabil pentru a-şi atinge obiectivele financiare.

Conform studiului, cei mai mulţi romani încep să economisească de la 20 de ani şi să investească de la 25 de ani.

„Industria de asset management a înregistrat rezultate remarcabile în ultimii doi ani, în ciuda contextului economic dificil, dominat de pandemie şi de efectele negative generate de aceasta în plan social şi economic. Într-un astfel de context, Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România şi-a propus să înţeleagă ce îi determină pe români să investească, ce produse cunosc mai bine şi cum le percep dar şi ce îi convinge să acţioneze. Cercetarea realizată de Mercury Research ne-a ajutat să înţelegem care sunt aşteptările românilor de la produsele pieţei noastre şi sunt convins că rezultatele acestuia vor fi extrem de utile tuturor membrilor asociaţiei”, a declarat Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România.

În timp ce investitorii optează pentru anumite produse în funcţie de risc, randament şi comisioane, investitorii îşi argumentează lipsa interesului şi pasivitatea invocând lipsa de cunoştinţe din domeniu. În timp ce primii aleg să investească lunar în jur de 500 de lei, non-investitorii iau în calcul aceeaşi sumă la economii, fără să analizeze riscul deprecierii banilor în contextul inflaţiei.

Profilul socio-demografic al persoanelor care deţin produse de investiţii, comparativ cu cel al persoanelor care preferă să economisească prin depozite bancare este:

 • Doi din trei investitori sunt bărbaţi (61%, faţă de 51% bărbaţi în rândul non-investitorilor)
 • Mai mult de un sfert sunt tineri până în 35 de ani (26% au între 25-34 ani, comparativ cu 19% în acelaşi interval de vârstă în rândul non-investitorilor)
 • Marea lor majoritate are nivel de educaţie ridicat (91% cu studii universitare)
 • Ponderea investitorilor în categoria persoanelor cu venituri personale mari – peste 8.500 de lei pe lună este dublă faţă de non-investitori (16% versus 8%).
 • Decizia de a înveşti a românilor este definită prin două obiective principale, conform studiului. Aceştia doresc în primul rând să obţină venituri suplimentare la pensia acumulată cât şi dorinţa de a trăi exclusiv din investiţii.

Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ format din 1.241 de persoane active, investitori şi non-investitori, din mediul urban, cu vârste cuprinse între 25 şi 60 de ani, care obţin lunar venituri de peste 3.500 de lei. Studiul a luat în considerare o marjă de eroare de ±4%.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *