
Dacă nu sunt regulați, mediul stablecoins ar putea deveni similar cu perioada de banking din secolul 19 din SUA, conform economistului de la Yale, Gary Gorton și al unui avocat al băncii centrale americane, Jeffery Zhang.
Aceștia spun că există un risc real asupra sistemelor financiare actuale, venite din partea unei forme digitale de bani eliberați de o entitate privată, și care ar fi fixați la o rată de 1:1 cu un asset ”sigur.”
Cei doi au publicat o lucrare științifică sâmbătă, intitulată ”Taming Wildcat Stablecoins,” în care au descris similaritățile dintre stablecoins și banii ”wildcat” eliberați de un mediu privat în trecut.
În perioada despre care vorbesc cei doi, băncile private își eliberau propriile bancnote pentru a face față cererii clienților, fapt ce a dus la dificultăți crescute de a realiza tranzacții, din cauza fluctuațiilor de preț.
Bancnotele private erau de asemenea neasigurate. Amenințarea generată de această situație atunci era foarte reală, și chiar devastatoare uneori.
“If policymakers wait a decade, stablecoin issuers will become the money market funds of the 21st century—too big to fail—and the government will have to step in with a rescue package whenever there’s a financial panic.”
… spun aceștia, adăugând că asigurarea suveranității financiare a guvernului este esențială pentru a menține politici monetare. Așadar, oferind statusul de bancă instituțiilor care eliberează stablecoins, dar și CBDCs, într-un front comun, este modalitatea de a combate aceste riscuri.
Un alt analist din cadrul institutului Cato, George Selgin, spune că viziunea celor doi scriitori este înșelătoare. Selgin susține că nevoia statului de a crea un monopol financiar a fost mai mare decât cea a consumatorilor.
Chiar și decizia de a crea o monedă ”uniformă” a SUA în timpul Războiului Civil nu a avut nici o legătură cu preferințele consumatorilor. Dacă ar fi avut, nu ar fi fost nevoie de o taxă de 10% pentru a forța băncile de stat să nu mai elibereze propriile bancnote, afirmă Selgin.