
Deși Banca Națională a României a tras un semnal de alarmă privitor la riscurile pieței cryptomonedelor, ar putea exista totuși efecte pozitive în ceea ce privește activitatea utilizatorilor din țara noastră. Acestea pot apărea în contextul în care BNR a spus clar că băncile comerciale autohtone pot accepta tranzacții cu fonduri care provin din acțiuni întreprinse cu monede digitale, atâta timp cât respectă reglementările și legislația europeană.
Reacțiile celor ce activează în domeniu nu au întârziat să apară. Marius Morra, CEO și cofondator al LDV Exchange, care este una din cele mai cunoscute platforme de schimb de pe piața autohtonă, a spus pentru Ziarul Financiar:
Până în prezent, astfel de platforme aveau probleme atunci când venea vorba despre conturi, care puteau fi ușor închise. Multe dintre băncile comerciale autohtone puteau pune bețe în roate tranzacțiilor realizate cu fonduri care aveau drept sursă cryptomonedele, neluând în considerare efortul depus de platforma respectivă în alinierea la legislația europeană.
Merită menționat faptul că cele mai recente poziții adoptate de BNR pe subiectul acesta (anterior comunicatului din 2021), afirmații care au fost făcute în 2018, puneau accentul pe descurajarea oricărui grad de implicare în nișa monedelor digitale.
Morra a mai adăugat că, în trecut, băncile din România nu acceptau existența conturilor cu fonduri provenite din zona crypto pentru perioade lungi, recurgând la închiderea acestora. S-a discutat crearea de conturi pentru operațiuni uzuale (chirie, utilități, salarii etc.), fără includerea operațiunilor cu cryptomonede, însă ideea celor de la LDV Exchange nu a fost acceptată, ducând la dificultăți ulterioare pentru companie.
Poziția BNR privitoare la cryptomonede rămâne neschimbată, Banca Națională a României readucând în discuție volatilitatea și riscurile asociate acestor tipuri de „active speculative; totusi completarea că, reglementările băncii nu interzic, practic, instituțiilor de credit să ofere servicii de cont exchange-urilor și furnizorilor de portofele digitale, dă o mână de ajutor acestor fintech-uri.
Acest anunț ar duce la disiparea temerilor și a posibilelor presiuni puse de BNR pe băncile comerciale în ceea ce privește lucrul cu exchange-uri în RON – cel puțin, asta speră Morra.
Banca Națională a României s-a referit, în raportul său, și la prevederile europene în privința cunoașterii clientelei (KYC) și împotriva spălării banilor (AML). Cu alte cuvinte, companiile care operează servicii de schimb între monede digitale și monede fiduciare au obligația de a ști cine este deținătorul fiecărui cont și de unde provin banii investiți.
LDV Exchange are în jur de 20.000 de clienți și a explicat, deja, că toți aceștia au fost verificați, deoarece aceasta este maniera de lucru a fintech-ului.
Morra a mai completat că business-ul său respectă reglementările europene și că el consideră că marea majoritate a exchange-urilor urmează aceiași pași. Ba mai mult, a adăugat că, pentru orice tranzacție, indiferent de valoarea ei, utilizatorul trebuie să își confirme identitatea cu buletinul. Respectarea reglementărilor în vigoare nu ar reprezenta o problemă, deoarece pentru LDV Exchange sunt luați în vizor doar clienții pentru care dovedirea identității proprii și a sursei fondurilor nu reprezintă un impediment sau o neplăcere.
Ca în cazul altor bănci centrale, și BNR și-a menținut poziția privitoare la cryptomonede. Adică, la fel ca și alte entități financiare de acest tip, și BNR afirmă că monedele digitale sunt „active foarte volatile și extrem de riscante.” Completează și că, acestea ar avea un potențial ridicat de pierderi financiare pentru investitori.
În ciuda poziției adoptate, BNR nu uită să precizeze clar că riscurile specifice cryptomonedelor și volatilitatea ce le însoțește nu constituie, în acest moment, o posibilă amenințare care ar putea să dăuneze sau să afecteze stabilitatea financiară din țara noastră.
Lumea crypto a avut de câștigat de pe urma pandemiei Covid 19 și a crizei sanitare. Piața crypto a înregistrat creșteri semnificative în ultimele 12 luni, crescând constant. Luând drept exemplu Bitcoin, cea mai populară monedă digitală, vedem că aceasta a avut o creștere de la 7.000 de dolari la peste 60.000 de dolari în numai un an. Piața cryptomonedelor a depășit, în prezent, 2.000 de miliarde de dolari.
Companiile care se specializează în oferirea de servicii și operațiuni de exchange câștigă din ce în ce mai mult teren, lucru demonstrat și prin listarea la bursă a unuia din cele mai mari exchange-uri de cryptomonede din Statele Unite ale Americii, Coinbase. Listarea de miercuri, 14 aprilie, a poziționat compania la o valoare surprinzătoare, de peste 80 de milioane de dolari, din prima zi.
Un exemplu de cryptomonedă a cărei capitalizare a ajuns la ordinul miliardelor este EGLD. Elrond Network, o companie din România, dezvoltată la Sibiu de către Beniamin Mincu, a lansat EGLD. A reușit, în timp, să dezvolte o echipă de specialiști puternici, echipa ce îl include și pe antreprenorul Andrei Pitiș.