fbpx
  • bitcoinBitcoin$64,821.001.38%
  • ethereumEthereum$3,172.281.47%
  • elrond-erd-2MultiversX$42.591.20%

BNR spune că cei care folosesc cryptomonede își asumă riscuri mari

Interesul publicului față de cryptomonede a fost reperat de Banca Națională a României, care atrage atenția cu privire la volatilitatea și riscurile monedelor virtuale.

Publicul general este din ce în ce mai interesat de piața activelor crypto, iar Banca Națională a României a luat act de acest lucru; mai mult, instituția economică atrage atenția asupra faptului că monedele virtuale rămân volatile și speculative, ce implică un grad ridicat de risc. Ele pot duce la pierderi financiare serioase pentru investitori, așa cum reiese dintr-un comunicat al BNR.

Chiar dacă este adusă în discuție utilizarea ilicită a monedelor virtuale (un risc ce rămâne ridicat), Autoritatea Bancară Europeană consideră că există măsuri create tocmai pentru a preveni astfel de pericole.

În consecință, exchange-urile crypto și furnizorii de portofele virtuale ajung sub incidența Legii nr.129/2019, trebuind să se conformeze legislației, începând cu iulie 2020. Prevederile legii privind prevenirea și combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului îi obligă pe furnizorii de servicii de schimb de cryptomonede și monede fiduciare să obțină autorizație de funcționare și să se înregistreze la Ministerul Finanțelor, prin Comisia de autorizare a activității de schimb valutar.

Pe lângă faptul că instituțiile de credit trebuie să se conformeze prevederilor legii, ele mai trebuie să aibă în vedere și riscurile la care se expun atunci când prestează servicii de cont de plăti pentru entități din sfera crypto. Este necesar să își actualizeze politicile interne de risc și să își adapteze capacitatea de administrare a riscurilor, pe considerente obiective și adecvate.

În același timp, au loc schimbări la nivel european. Un prim pas a fost demararea procesului de reglementare a monedelor virtuale și a furnizorilor de servicii de schimb între monedele digitale și monedele fiduciare. Un al doilea pas ar fi demararea negocierilor privitoare la propunerea elaborată de Comisia Europeană, una de reglementare a pieței crypto-valutelor, discuții care au loc între statele membre.

Comunicatul BNR mai arată că, la ora actuală, reglementările sale nu includ prevederi privitoare la interzicerea oferirii de servicii de cont exchange-urilor (furnizorilor de servicii de schimb între cryptomonede și fiat) și furnizorilor de portofele digitale de către instituțiile de credit. Cu alte cuvinte, băncile comerciale pot oferi legal servicii de cont unor astfel de business-uri.

În prezent, stabilitatea financiară din țara noastră nu este amenințată de posibilele riscuri asociate deținerii și tranzacționării cryptomonedelor. Nici posibila fluctuație considerabilă a prețului unor crypto-active tranzacționate nu este, la ora actuală, o amenințare pentru sectorul financiar autohton. 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *