
Banca multinațională de investiții Morgan Stanley consideră că CBDC-urile (central bank digital currencies) nu pot constitui amenințări reale la adresa activelor crypto.
Banca a mai declarat că ambele tipuri de assets digitale pot foarte bine să funcționeze în viitor în aceeași sferă, deoarece se caracterizează prin niveluri distincte de interes pe care îl prezintă publicului și au inclusiv scopuri diferite.
Printre analiștii care au mai abordat tema respectivă se numără și Chetan Ahya, economist șef Morgan Stanley; în cadrul unui raport publicat săptămâna trecută, el afirma:
Totodată, analiștii care au adoptat acest gen de discurs sunt conștienți de faptul că activele crypto pot constitui deopotrivă un store of value, dar și active speculative. Asta nu contrazice cu nimic opinia unor personalități publice, cum sunt Rob Kaplan ( președintele Federal Reserve Bank of Dallas) sau Cynthia Lummis (senatoare americana cu o pozitie clar declarata ca fiind pro-Bitcoin), care susțin statutul Bitcoin ca store of value.
Referitor la interesul investitorilor pentru cryptomonede, în continuă creștere, reprezentanții Morgan Stanley au mai adaugat:
Se pare că totuși CBDC-urile ar putea constitui mai degrabă o amenințare pentru stablecoins, din moment ce un număr considerabil de bănci de pe întreg mapamondul sunt interesate sau și-au anunțat deja intenția de a emite propriile valute digitale.
Conform BIS (Bank of International Settlements) nu mai puțin de 86 de procente dintre băncile naționale analizează în continuare cryptomonedele.
Argumentul final în a susține că CBDC-urile nu vor concura cu activele crypto ar trebui sa fie faptul că primele amintite nu vor utiliza probabil tehnologie blockchain, Morgan Stanley adaugând că băncile văd cryptomonedele strict ca fiind active speculative, și nu monede reale.