fbpx
  • bitcoinBitcoin$16,894.483.21%
  • ethereumEthereum$1,268.446.47%
  • elrond-erd-2MultiversX (Elrond)$43.241.28%

JPMorgan: Nu există beneficii economice pentru Bitcoin ca metodă de plată oficială

jpmorgan el salvador

Oficialii echipei de cercetare din America Latină a gigantului JPMorgan & Chase, au publicat un raport numit ”The Bitcoinization of El Salvador.” Acesta are legătură, în mod evident, cu decizia oficialilor din El Salvador de a oficializa statutul Bitcoin ca metodă de plată în țară.

”It is difficult to see any tangible economic benefits associated with adopting bitcoin as a second form of legal tender.”

… au scris aceștia în raport, adăugând că sondaje de opinie recente demonstrează scepticismul și ezitarea oamenilor de a utiliza Bitcoin ca mijloc de plată.

Conform acestora, volatilitatea extremă reprezintă o ”provocare acută” într-un sistem bimonetar cum este cel al El Salvador. Cealaltă monedă oficială a țării este dolarul american.

Analiștii JPMorgan spun că volumul de trading zilnic al Bitcoin depășește des sumele de 40-50 miliarde de dolari. Totuși, o porțiune mare de BTC e blocat în diverse structuri nelichide, cu peste 90% din monedele de pe piață rămânând fixate în acestea de peste un an.

Aceștia au adăugat că plățile realizate zilnicc din El Salvador ar reprezenta doar aproximativ 4% din volumul de tranzacții de pe blockchain-ul Bitcoin, și mai mult de 1% din valoarea totală a tokenilor transferați între wallets în ultimul an.

În raport, se explică și faptul că lipsa de lichiditate și natura volumului de trading ar putea reprezenta o potențială limitare considerabilă a Bitcoin ca mijloc de plată.

Totuși, mulți entuziaști Bitcoin au reacționat rapid, spunând că raportul celor de la JPMorgan nu menționează Lightning Network. CEO-ul Avanti Financial Group, Caitlin Long a declarat că nemenționarea rețelei Lightning Network în raport arată că echipa nu înțelege noțiunile de bază ale Bitcoin.

3 wallet-uri majore din El Salvador utilizează Lightning Network: wallet-ul guvernului, care urmează a fi lansat, pe nume Chivo, Bitcoin Beach wallet și aplicația Strike a lui Jack Mallers.

Raportul precizează că dezechilibrul cererii pentru conversia BTC/USD pe platforma guvernamentală (Chivo) ar putea pune în risc sistemele financiare și de plăți din țară.

Adopția Bitcoin ca mijloc de plată oficial ar putea îngreuna negocierile cu FMI, conform cercetătorilor. Oficialii Fondului Monetar Internațional au declarat anterior că există o serie de probleme macroeconomice, financiare și legale în legătură cu Legea Bitcoin din El Salvador.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *