• bitcoinBitcoin$85,078.000.68%
  • ethereumEthereum$1,605.161.24%
  • elrond-erd-2MultiversX$14.27-0.89%

Iranul ia măsuri contra mineritului Bitcoin

Autoritățile iraniene dau vina pentru înrăutățirea poluării și creșterea numărului de pene de curent, din toată țara, pe operațiunile de minerit bitcoin.

Fermele de crypto consumă foarte multă energie, deoarece utilizează foarte multe computere.

Evitarea sancțiunilor

În august 2019, fiind amenințat de sancțiuni economice din partea SUA, Iran a redus restricțiile asupra cryptomonedelor, în încercarea de a nu rămâne izolat din punct de vedere economic.

Banca Centrală Iraniană și Ministerul Energiei au propus legalizarea mineritului bitcoin în țară și utilizarea sa în finanțarea importurilor.

Legea a permit utilizarea unei cantități mici din energia subvenționată din Iran pentru minerit. Așadar, această operațiune a devenit mai ieftină decât în multe alte țări.

Acum, autoritățile de la Teheran susțin că mii de ferme crypto ilegale au apărut în toată țara.

Acest lucru a apărut ca urmare a creșterii prețului Bitcoin pe timpul pandemiei.

Mahmud Vaezi, directorul cabinetului președintelui iranian Hassan Rohani, a răspuns în fața acuzațiilor că inclusiv guvernul a fost implicat în operațiuni ilegale cu bitcoin, declarând “there has been pressure to regulate it some way”.

Presiunea a crescut de câteva săptămâni, ca urmare a faptului că Iranul a fost acoperit de o cantitate de smog fără precedent, iar penele de curent au devenit tot mai frecvente. Printre cele mai afectate orașe se numără Teheranul, Tabriz și Mashhad.

Frigul iernii

Temperaturile scăzute din această perioadă a dus la creșterea consumului de gaz pentru încălzirea locuințelor în Iran.

Acest lucru a dus și la probleme cu presiunea gazului, iar centralele electrice au început să ardă combustibili inferiori pentru a genera electricitatea necesară economiei și minerilor de bitcoin.

Ca urmare și a creșterii traficului de automobile personale, după ce transportul public local a fost închis pentru a încetini răspândirea coronavirusului, locuitorii orașelor iraniene se confruntă cu un grad vizibil de poluare.

Experții în sănătate avertizează că poluarea crescută poate duce la apariția de boli respiratorii ce agravează simptomele celor ce se luptă cu COVID-19, ducând, involuntar, la creșterea numărului de decese.

Oficialii din Iran au anunțat că rețeaua de electricitate a țării are probleme din cauza activității crypto încă din vara anului 2019, înainte ca Teheranul să oprească restricțiile asupra farmingului și tranzacțiilor bitcoin.

În iunie 2019, purtătorul de cuvânt pentru Ministerul Energiei, Mostafa Rajabi, a vorbit despre o creștere neobișnuită a consumului de energie electrică, în urma operațiunilor ilegale bitcoin. Acest lucru ar fi făcut rețeaua de electricitate să fie instabilă.

Televiziunea, ce este controlată de stat, a raportat în acea vară că au fost luate măsuri contra două mine crypto din provincia Yazd.

Localizate în fabrici abandonate, autoritățile au declarat că ambele foloseau pentru 1.000 de mașinării bitcoin.

Iranul a mai declarat în aceeași lună că numărul de operațiuni crypto se află în creștere, unele dintre ele având loc în școli și moschei ce primesc electricitate gratuit.

Acum, din cauza problemelor cu popularea și căderea curentului, oficialii iranieni trebuie să mărească măsurile de repersiune.

Pe 12 ianuarie, ministrul energiei, Reza Ardakanian a declarat că minerii chinezi vor avea voie să continue munca, doar atât timp cât dețin autorizație legală.

A doua zi, un videoclip a devenit viral pe social media, în care mii de mașinării bitcoin funcționau ca parte a unei ferme iraniene-chinezești, cu autorizație.

Mass media a susținut că ferma de bitcoin utiliza o cantitate de 175 MWh, adică aproape o treime din totalul de curent electric alocat operațiunilor crypto din țară.

Pe 14 ianuarie, compania de electricitate Tanavir a anunțat închiderea temporară a operațiunii bitcoin iraniene-chinezești.

Rajab Mashhadi, un purtător de cuvânt al sindicatului pentru industria electricității din Iran, a declarat pe 14 ianuarie că, în total, 1.620 de companii crypto ilegale, ce consumau peste 250 MWh, au fost oprite.

Dar, deoarece continuă să existe multe centre fără autorizație, pe lângă cele ce operează legal, nu este clar pentru cât timp, cetățenii Iranului vor trebui să suporte smogul și căderile de tensiune.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *