
Poliția din Iran a pus sechestru pe 45,000 de platforme de minerit bitcoin, după ce s-a descoperit că acestea foloseau, în mod ilegal, energie electrică subvenționată de stat.
Pentru mineritul de criptomonede BTC prin circuite integrate ASIC (Application Specific Integrated Circuit), se consumau până la 95 megawați pe oră de la centrala iraniană Tavanir, însă platformele de minerit sunt acuzate că plătesc prețuri mult mai mici.
Minerii autorizați plătesc, în mod obișnuit, în jur de 4,800 de riali iranieni (0.11 dolari) pentru un kilowatt pe oră consumat, iar suma poate scădea la jumătate, în cazul tarifelor subvenționate de stat.
Acestea sunt tarife valabile pe timp de toamnă, iarnă și primăvară, însă iarna grea de anul acesta a dus la o reducere a producției de energie și, implicit, a provocat mai multe pene de curent în numeroase orașe ale țării, stârnind revolta cetățenilor.
Mineritul de cryptomonede, țap ispășitor
Actuala criză cu care se confruntă Iranul a fost pusă pe seama minării de cryptomonede, iar Ministerul Iranului pentru Energie a oprit, temporar, aprovizionarea cu 600 megawați de la toate platformele de minerit BTC din țară. Energia economisită este redirecționată către uzul casnic.
Temperaturile scăzute ale acestei ierni, dar și pandemia COVID-19 și statul prelungit acasă au contribuit la o creștere însemnată a consumului de electricitate, de până la 40,000 megawați pe timpul sezonului rece.
Nu e prima dată când o astfel de măsură are loc. Din 2019, de când minarea crypto a devenit legală în Iran, au fost închise 1,620 de ferme de minat, oficialii declarând că au fost economisiți până la 250 megawați de electricitate.
De curând, guvernul iranian a oprit producția la una dintre cele mai mari operațiuni de minerit BTC din sud-vestul Iranului.