
Conform datelor publicate de ONS (Office for National Statistics), rata inflației în Marea Britanie se află la un maxim înregistrat în ultimii 10 ani. În luna noiembrie, CPI-ul (Consumer Price Index), o măsură de bază a inflației, a crescut cu 5.1%.
Cauzele creșterii au fost atribuite scumpirii prețurilor transportului, mâncării, a hainelor și a încălțămintei. Comitetul pentru politici monetare din cadrul băncii centrale britanice (BoE – Bank of England) se va întruni în curând pentru a lua noi decizii cu privire la politicile monetare din țară.
În același timp, susținătorii Bitcoin au profitat de oportunitate pentru a sugera că UK ar trebui să fie mai deschisă cu privire la avansurile tehnologice oferite de crypto. Ideea lor e una simplă: Bitcoin poate acționa ca un inflation hedge pentru a proteja investițiile oamenilor.
Amintim aici că termenul de ”inflation hedge,” folosit deseori în aceeași propoziție cu Bitcoin, se referă la o investiție care are scopul de a proteja averea unui investitor împotriva scăderii valorii monedei folosite pentru a realiza investiția.
Totuși, realistic vorbind, e foarte improbabil ca oficialii guvernamentali (inclusiv cei ai băncii centrale) să devină brusc deschiși către crypto. Bancherii din țară continuă să vadă cryptomonedele ca pe o amenințare, sau ca pe ceva în care nu pot avea încredere.
Deși oficialii nu văd crypto cu ochi bun, adopția în țară în rândul oamenilor a continuat să crească, protecția oferită împotriva inflației fiind unul din motivele principale.
Pentru a răspunde deci întrebării din titlu: depinde pe cine întrebi.