fbpx
  • bitcoinBitcoin$63,690.00-6.04%
  • ethereumEthereum$3,278.75-8.55%
  • elrond-erd-2MultiversX$55.52-11.95%

[ICOs] Efinity ($EFI) – Blockchain-ul de NFTs de pe Polkadot

efinity ico

 

Într-o nouă serie de articole, vom arunca o privire peste noile proiecte ce urmează să apară, și implicit, vom discuta puțin și despre ICOs (Initial Coin Offerings) care vor fi lansate odată cu ele.

Pentru a clarifica lucrurile, un ICO este practic echivalentul unui IPO (Initial Public Offering) clasic, adică o companie nouă, care își dorește să strângă fonduri pentru proiectul său, organizează un ICO în care oferă investitorilor interesați, token-ul aferent proiectului, la un preț fix, care este de obicei situat în jurul valorii de 0.x dolari per token.

Efinity urmează să aibă ICO-ul pe 24 iunie. Proiectul urmărește dezvoltarea unui blockchain special pentru NFTs, în cadrul ecosistemului Polkadot. Whitepaper-ul proiectului a fost publicat recent și poate fi citit aici.

 

Cine e în spatele Efinity?

 

Compania din spatele Efinity este Enjin. Enjin este un proiect adresat comunității globale de gaming care își propune să aducă tehnologia blockchain în sectorul jocurilor video.

Acest lucru aduce o utilitate reală comunității de gaming, dacă avem în vedere frauda foarte răspândită legată de asset-urile virtuale din acest domeniu. Aici ne referim la asset-uri ca skin-uri, arme, caractere și în esență orice intră în categoria de ”virtual goods.”

Prin intermediul platformei, cei de la Enjin au lansat o serie de SDKs (Software Development Kits) și APIs (Application Programming Interfaces) care permit developerilor să creeze jocuri și coins cu brand propriu.

Platforma permite folosirea de smart contracts, o caracteristică foarte importantă pentru orice proiect care își propune să combată frauda. Cum se întâmplă asta mai exact? Fiecare asset virtual care poate fi tranzacționat (cum ar fi skin-urile) are atribuit un token ERC-1155, care prin intermediul smart contracts, poate fi vândut și cumpărat cu garanția că tranzacția va avea loc.

Cei de la Enjin au creat și un marketplace în care userii își pot lista sau cumpăra asset-urile. Deși compania a fost fondată în 2009, token-ul Enjin a fost lansat pe mainnet-ul Ethereum abia în 2018, deci proiectul este în continuare în stadiul incipient.

 

Ce își propun să facă cei de la Efinity?

La momentul actual, nu există un blockchain dedicat special NFT-urilor, ceea ce face ca această industrie să aibă unele probleme. Una dintre cele mai importante este interoperabilitatea limitată între platformele NFTs.

Cei de la Efinity își propun să schimbe acest lucru. Aceștia vor construi un blockhain pe Substrate-ul Polkadot în colaborare cu cei de la Parity Technologies care are scopul de a oferi interoperabilitatea care lipsesește în acest moment în industrie.

Orice NFT de pe orice blockchain, cum ar fi Ethereum, va putea fi mutat pe Efinity, creând astfel un ecosistem în care creatorii, cumpărătorii și vânzătorii vor putea colabora mult mai eficient și deci, mai rapid.

Având în vedere acest scop, alegerea Polkadot este una naturală, lunând în considerare interoperabilitatea, scalabilitatea, viteza, securitatea și sistemul de guvernare pentru care este deja cunoscut Polka. Efinity va fi deci un parachain al Polkadot, dacă câștigă licitația bineînțeles, ceea ce îi va permite un nivel considerabil de personalizare și îl va pune în vizorul comunității Polka.

 

Arhitectura Efinity

În legătură cu Polkadot, reamintim aici doar că pe rețea pot opera două tipuri de blockchain-uri: relay chains și parachains. Pentru mai multe detalii în legătură cu Polka, puteți citii articolul precedent legat de acesta.

După cum am menționat anterior, Efinity va putea ocupa unul dintre sloturile parachains ale Polka și va utiliza deci validatorii Relay Chain-ului pentru mecanismul său de consens. Efinity va avea totuși și proprii validatori, care se numesc collator nodes. Aceștia sunt responsabili pentru validarea tranzacțiilor de pe parachain-ul Efinity și de plata taxelor în EFI către participanți.

Securitatea este asigurată însă de Relay Chain-ul Polka, ceea ce înseamnă că utilizatorii platformei Efinity nu sunt nevoiți să plătească taxe pentru validare. Cei din spatele Efinity, adică cei de la Enjin de fapt, vor introduce un nou standard de token în ecosistemul Polka, și anume paratokens. Acest standard va fi compatibil cu absolut tot ce înseamnă Polkadot, adică celelalte parachains, parathreads, smart contracts și chiar Kusama.

Folosind acest standard, creatorii vor putea lansa grouped NFTs, care sunt o colecție de NFTs ce au același ID dar valori diferite, similar cu modul în care jucătorii unei echipe de fotbal aparțin aceleiași echipe, însă dacă sunt transferați altor echipe, aceștia vor primi sume de bani diferite, în funcție de performanțele lor.

Conform whitepaper-ului, Efinity va procesa între 700 și 1000 de tranzacții pe secundă, în comparație cu cele 15 de pe Ethereum. Ceea ce este foarte interesant e că odată cu orice posibil upgrade al Polkadot care îmbunătățește performanța ecosistemului, acest număr poate crește.

Effinity va permite developerilor să folosească interfața ink! specifică Substrate-ului Polka pentru a crea smart contracts noi. Un alt lucru foarte interesant este că blockchain-ul va veni cu un AMM (Automated Market Maker) numit Efinity Swap care va permite tranzacția rapidă și cu taxe mici între tokenii din ecosistem.

 

Tokenomics

Moneda nativă blockchain-ului se numește Efinity Token, sau EFI pe scurt, și stă la baza ecosistemului Efinity. Aceasta este folosită pentru a plăti fees, pentru guvernanță și poate fi tranzacționată pentru orice alt token din ecosistemul Polka cu comisioane minimale, unul dintre selling point-urile majore ale monedei.

O taxă de 2.5% va fi percepută pentru tranzacțiile de pe platformă, care se vor duce la pool-urile de EFI, către nodurile collators. În ceea ce privește guvernanța, holderii de EFI vor putea propune inițiative și vota direct din wallet-ul lor, pentru a decide viitorul platformei. Supply-ul maxim de tokeni este de 2 miliarde și un private token sale a avut deja loc în lunile februarie-mai pentru partenerii instituționali ai proiectului.

Distribuția de tokeni se va face astfel:

  • 35% către ecosistem, pentru a dezvolta parachain-ul Efinity și pentru diverse parteneriate
  • 15% pentru staking și pools, adică pentru recompense date nodurilor validatoare
  • 20% vor fi atribuiți companiei
  • 10% pentru echipă
  • 15% pentru private token sale care a avut deja loc
  • 5% pentru publlic care va avea loc spre sfârșitul lunii iunie

Prețul token-ului în cadrul ICO va fi de 0.2 dolari per token, cu un supply maxim accesibil publicului de 100 de milioane de tokeni. Userii interesați vor putea cumpăra EFI pentru o valoare de minim 100 de dolari și maxim de 500 de dolari, conform Coinmarketcap.

Concluzie

Cum cei de la Enjin s-au dovedit deja a fi serioși și ambele proiecte, Enjin și Efinity au utilități reale care vizează în special industria de gaming, dar nu se rezumă neapărat doar la aceasta, putem spune că viitorul proiectului merită cel puțin urmărit cu atenție.

Având în vedere că un blockchain special pentru NFTs este ceva de care nișa crypto chiar ar avea nevoie, și ținând cont și de parteneriatul și suținerea din partea Polkadot, Efinity are potențialul de a crește considerabil, odată lansat.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *