fbpx
  • bitcoinBitcoin$63,348.00-2.70%
  • ethereumEthereum$3,112.07-2.94%
  • elrond-erd-2MultiversX$41.60-3.59%

[ICO] Cere Network ($CERE) – Providerul de servicii cloud descentralizate

cere network crypto ico

Cere este o rețea descentralizată de cloud data, compatibilă cu Polkadot, care are obiectivul de a optimiza și integra date într-un mediu cloud. Este mai mult enterprise-focused, din moment ce soluția lor permite colectarea de customer data într-un mod securizat și eficient.

Echipa din spatele Cere Network își propune să creeze o platformă descentralizată axată pe confidențialitatea datelor pe care le adună din mai multe surse, dar și interoperabilitatea cu alte ecosisteme gen Polkadot.

Ideea principală a proiectului este să ofere posibilitatea utilizatorilor (sau a stakeholder-ilor) să aibă control complet asupra ce se întâmplă cu datele lor, cui sunt trimise și în ce manieră.

Arhitectura Cere

cere arhitectura

Cere are la bază 3 aspecte importante, pe care o să le abordăm individual.

Platformă descentralizată de date cloud

Sau pe scurt DDC, aceasta folosește tehnologia blockchain pentru a encripta anumite seturi de date, de exemplu numărul de utilizatori de pe Facebok într-o anumită zi, pentru a le putea oferi mai apoi rapid, în funcție de nevoie.

SaaS-DeFi

SaaS, sau Software as a Service este o modalitate de a stoca anumite date sau software pe serverele unei companii care oferă acest tip de serviciu (cloud) pentru a putea fi folosite mai târziu, fără a fi nevoie ca utilizatorul inițial să aibă în posesie hardware avansat.

Un exemplu de astfel de servicii îl reprezintă cloud gaming-ul oferit de Google Stadia sau Nvidia Shield. Jucând jocuri video pe astfel de platforme, PC-ul utilizatorului nu trebuie să fie echipat cu hardware foarte avansat din moment ce jocul nu rulează de fapt pe acel PC, ci pe serverele companiilor.

Ceva similar încearcă să facă și echipa Cere, doar că se axează mai mult pe oferirea unui astfel de sistem pentru companii, din moment ce ele ar beneficia cel mai mult de eficiența, securitatea și rapiditatea pe care o oferă tehnologia blockchain.

Interoperabilitate

Fiind construit pe Substrate-ul Polkadot, dar cu un blockchain propriu, Cere beneficiază de scalabilitatea și interoperabilitatea oferite de această tehnologie.

Există un Layer-1, un blockchain de bază, la care pot fi ”legate” alte blockchain-uri, în ideea că diferite companii își pot crea propriul blockchain pe care să-l conecteze la ecosistemul Cere, incluzând datele de interes pentru compania respectivă.

Beneficiind de interoperabilitatea excelentă de pe Substrate, datele încărcate de o companie pe blockchain-ul propriu pot fi descărcate de alta, dacă anumite condiții sunt îndeplinite.

Conceptul e similar cu hub-ul de pe Cosmos și Relay Chain-ul de pe Polka.

Această idee permite practic companiilor să elimine un ”middle man” reprezentat de providerii de date de cele mai multe ori, și motivând companiile interesate, dar și utilizatorii normali să dețină în totalitate controlul, într-o manieră descentralizată care include mecanisme de guvernanță.

Control asupra datelor

Cum plănuiește echipa Cere să realizeze asta? Pe lângă faptul că datele utilizatorilor sunt encriptate și anonime, echipa Cere vrea să ofere control total asupra datelor fiecărui utilizator.

Acest lucru va fi realizat prin intermediul unui Descentralized Data Viewer (DDV) care permite clienților să acceseze un portal (UI) în care pot vedea și manageria datele lor, ce date au fost colectate și cum au fost folosite.

Mai mult, utilizatorii vor avea posibilitatea de a exporta, șterge, autoriza sau refuza accesul la datele lor în orice moment, prin intermediul acestei aplicații, iar schimbările vor fi propagate automat în toată rețeaua.

Astfel Cere permite clienților obișnuiți să seteze diferite nivele de acces pentru diferite afaceri sau instituții.

De exemplu, poate un utilizator nu e foarte confortabil ca Facebook să știe pe ce reclame dă el click, dar ar putea fi interesat să ofere informații relevante, gen vârsta, condiție medicală și așa mai departe unor spitale sau organizații care se ocupă cu cercetare medicală.

Aceste organizații sau afaceri pot fi reprezentate prin intermediul unor sidechains pe rețeaua Cere.

Guvernanță

cere network guvernanta

În primul rând, sistemul de guvernanță la nivel de rețea este realizat după modelul DAO (Decentralized Autonomous Organization) prin intermediul tokenului CERE.

În mod interesant, fiecare sidechain, denumit în unele ocazii ”enterprise chain,” își poate crea propriul sistem de guvernanță cu ajutorul smart contracts.

Fundația Cere are rolul de arbitru între cele două tipuri de sisteme, adică are grijă ca validatorii de pe rețeaua principală să își poată spună cuvântul în deciziile ce țin de rețea în întregimea ei, dar și de interesele companiilor care au un sidechain în ecosistem.

Echipă

Echipa din spatele Cere Network este una destul de impresionantă. Nu numai că proiectul are sprijinul unor giganți ca Binance Labs și fundația Web3, acesta are și o echipă de veterani Sillicon Valley formată din foști angajați Amazon, Twitch, Bebo și altele.

Profesionalismul echipei este valabil și pentru advisori. Fostul CEO al Lime, Brad Bao este unul dintre aceștia, și chiar Jochum Haakma, un diplomat de carieră cu experiență în consilierea relațiilor dintre UE și China.

Alți parteneri includ Chainlink, Polygon, Elrond și Ankr.

Tokenomics

Moneda nativă, CERE, are utilități în guvernare, plata de taxe în sistemul SaaS DeFi și staking. Recompensele pentru staking asigură că nodurile validatoare acționează în interesul rețelei, din moment ce aceștia au de câștigat.

Este important de menționat că au existat deja 2 ICO-uri pentru tokenul CERE, pe Republic și DAO Maker, cu un al treilea ce urmează a avea loc pe Polkastarter la o dată neanunțată până acum. Supply-ul total este de 10 miliarde de tokeni.

Cel mai probabil detaliile vor apărea pe site-ul lor, odată ce sunt stabilite. Puteți accesa blog-ul oficial al echipei aici.

Distribuția de tokeni se va face astfel:

  • 8% în private sale
  • 11% public sale
  • 18% echipă
  • 5% recompense staking
  • 5% pentru marketing
  • 5% pentru advisori
  • 9% pentru partenerii de afaceri
  • 9% granturi
  • 8% developer outreach
  • 3% pentru dezvoltarea rețelei
  • 5% pentru fundație

Concluzie

În concluzie, Cere e un proiect ambițios care construiește pe progresul realizat deja de platforme ca Snowflake și încearcă să rezolve problema confidențialității datelor cu care ne confruntăm astăzi.

Proiectul are în spate o echipă de veterani din mai multe companii de succes, dar și parteneri importanți și recunoscuți în lumea crypto.

Proiectul este abia la început, așa că este loc de progres, care se va vedea cu siguranță și în prețul tokenului CERE, dacă echipa reușește să atragă companii pe sidechains și soluțiile de confidențialitate și control a datelor se dovedesc a funcționa pe cât de bine își doresc.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *