fbpx
  • bitcoinBitcoin$37,231.000.40%
  • ethereumEthereum$2,024.80-0.15%
  • elrond-erd-2MultiversX$43.29-1.67%

Ethereum se apropie de un nou ATH

ethereum

Prețul Ether a ajuns la miezul nopții (1 decembrie) aproape de 4760 de dolari, fiind practic la doar 2.2% de ATH-ul de 4780 de dolari atins acum 3 săptămâni. Vorbim aici, evident, de piața spot, cea a derivativelor însă, pare să spună o altă poveste.

În acest sens, precizăm totuși că bursele și valoarea materiilor prime (commodities) au fost afectate negativ astăzi după ce un oficial înalt al băncii centrale din SUA (Federal Reserve) a recunoscut că inflația este mai mult decât o ”problemă trecătoare.”

Un executiv al băncii pe nume Jerome Powell a declarat chiar că politicile monetare ”relaxate” impuse de bancă s-ar putea încheia mai devreme decât au anticipat oficialii inițial.

Aruncând o privire peste piețele de derivative, putem începe cu analizarea datelor legate de perpetual futures contracts. Aceste instrumente financiare sunt preferate de participanții la market pentru că prețul lor tind (cu accent pe ”tind”) să ”urmărească” prețul asset-ului de pe piețele spot.

În orice trade bazat pe futures contract, cumpărătorii (poziții long) și vânzătorii (poziții short) există de obicei la o rată de 1:1 însă leverage-ul lor variază. Exchange-urile percep o ”taxă” (funding rate) pentru partea care cere mai mult leverage, aceasta fiind apoi folosită pentru a plăti cealaltă parte.

Piețele neutre arată un funding rate de 0-0.03%, indicator al faptului că pozițiile long, și implicit cei implicați în acestea, sunt cele care plătesc ”taxa” – însă după cum sugerează cifrele, avantajul nu este unul tocmai mare.

Deși valoarea Ether a crescut cu 6.5% în ultimele 24 de ore, traderii de top de pe Huobi și OKEx au început să își abandoneze pozițiile long. Situația devine și mai evidentă dacă ținem cont că rata long vs short era de 120% per 25 noiembrie, ajungând la 30% la doar 3 zile după.

Așadar, cumpărătorii (”bulls”) par să fie reticenți în legătură cu noul bull run, deși prețul ETH se apropie de ATH.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *