
Oficialii El Salvador sunt în curs de elaborare a unei propuneri legislative care recunoaște Bitcoin ca ”legal tender” – o metodă de plată oficială – conform președintelui țării, Nayib Bukele. Într-un anunț video dat sâmbătă, acesta a declarat că propunerea va fi înaintată săptămână următoare.
Jack Mallers, CEO-ul Zap a anunțat știrea în cadrul conferinței Bitcoin 2021, de la Miami. El a adăugat că firma sa lucrează împreună cu președintele pentru a implementa planul.
Propunerea trebuie mai întâi dezbătută și analizată de parlamentul țării. Însă cum partidul lui Bukele are control aproape total asupra instituției, aprobarea pare să fie garantată.
Această lege ar face ca El Salvador să fie prima țară care adoptă Bitcoin ca metodă oficială de plată, un milestone extrem de important pentru entuziaștii crypto. Textul oficial al propunerii legislative nu a fost făcut public, până la momentul actual.
“As of now, El Salvador is set to be the first bitcoin country. And the first country to make bitcoin legal tender and treat it as a world currency and have bitcoin on their reserves.”
… a comentat Mallers. Totuși, nu se știe exact care ar fi efectul acestei caracteristici de ”Bitcoin country” pentru o țară săracă din America Centrală. în care 70% dintre cetățenii săi nu dețin un cont bancar.
Conform datelor Statista, El Salvador avea un PIB de 24.6 miliarde de dolari în 2020. Precizăm aici că Bitcoin are un market cap de aproape 700 de miliarde de dolari.
Bukele a mai declarat că, acest plan va aduce beneficii pe termen scurt pentru mii de cetățeni care nu au acces la servicii bancare, va genera locuri de muncă și chiar:
“And in the medium and long term, we hope that this decision can help us push humanity, at least a tiny bit into the right direction,”
Într-un extras scurt din propunere se precizează că, pentru a mitiga impactul negativ creat de băncile centrale asupra economiilor mici ca cea a El Salvador, este necesară autorizarea și circularea cryptomonedelor care nu pot fi controlate de către nicio bancă centrală.
Bitcoin, moneda descentralizată, cu un supply maxim fix și veche de peste un deceniu, pare să îndeplinească această condiție. Deși multe țări de pe glob consideră mai nou lansarea unui CBDC, niciuna până acum nu a analizat serios posibilitatea de a implementa o cryptomonedă care să nu fie sub controlul lor.
Conform lui Mallers, platforma sa, lansată în acest an în El Salvador, a reușit să adune câte 20,000 de utlizatori noi zilnici în timpul activității maxime.