
Cu mai puțin de un an în urmă, miliardarul manager de fonduri de investiții Paul Tudor Jones a confirmat că a investit între 1% și 2% din activele sale în bitcoin, însă fără a dezvălui cum sau unde a cumpărat crypto.
Noi declarații depuse la Securities and Exchange Commission din SUA arată că firma lui Jones, intitulată Tudor Investment Corporation (care valorează 44,5 miliarde de dolari), a asigurat legături de custodie cu Bakkt și Coinbase în perioada următoare.
Documentele arată că fondul de investiție exclusiv familial al miliardarului beneficiază de servicii de custodie furnizate de Bakkt Trust Company, Coinbase Custody Trust Company și Tagomi Trading LLC (care a fost achiziționată de Coinbase anul trecut).
Astfel de documente dezvăluie noi aspecte ale afacerilor instituționale crypto, clienți importanți alăturându-se clasei noi de active pe care mulți, inclusiv bancheri, au considerat-o absurdă.
Tudor Jones se numără printre numeroasele nume mari care privesc Bitcoin ca pe o barieră împotriva inflației, iar rangurile multor nume asemănătoare s-au bucurat de creșteri în economia din perioada pandemiei.
Mai mult, având în vedere bull market-ul din 2020 – 2021, importanța unor astfel de mișcări poate doar să crească. Potrivit Chainalysis, whales de mai mult de 20 de milioane de dolari au cumpărat peste 500.000 bitcoin în ultima parte a anului precedent.
Totuși, Tudor Jones, Bakkt și Coinbase nu au făcut declarații oficiale în ce privește informațiile din documentele SEC.
Deocamdată, se pare că Tudor Jones restricționează expunerea crypto directă la numai câțiva clienți. Dintre cele opt fonduri speculative ale miliardarului, „Tudor Family Fund II” este singurul care a dezvăluit custodii crypto în Formularul ADV anual al companiei, care a fost depus pe 31 martie. Acest fond e deschis rudelor și asociaților apropiați.
Deși valoarea fondului familiei Tudor Jones s-a ridicat la 1 miliard de dolari la ultima verificare, este puțin probabil ca toată valoarea aceasta să fie formată din bitcoin. Partenerii fondului din spațiul de prime brokerage și custodie includ nume mari precum Citigroup, Credit Suisse și Deutsche Bank, ceea ce poate reprezenta un semn al unei expuneri largi pe piețele globale.
Ceea ce merită remarcat este că cea mai recentă broșură a riscurilor de reglementare a gestionarului activelor conține o secțiune dedicată în întregime riscurilor investițiilor în crypto.
Documentul spune că „Certain Clients are permitted to enter into cryptocurrency transactions as described in the relevant Offering Materials” și că pot face asta prin „direct investment on a spot basis or indirect investment” în derivate crypto.
Nu există detalii privitoare la acei așa-numiți „certain clients” și la ce se referă documentul în acest sens. În plus, tranzacțiile cu cryptomonede nu sunt listate în secțiunea dedicată strategiilor de investiții care sunt disponibile numai pentru „proprietary accounts” cum ar fi fondul familial.
Tudor Investment Corp. nu este prima mare firmă care își anunță achizițiile crypto fără a dezvălui legăturile sale de custodie. Ruffer Investment din Marea Britanie a făcut ceva similar când a achiziționat bitcoin în valoare de 745 milioane de dolari în noiembrie 2020.
La vremea anunțului, nu au fost dezvăluite informații privitoare la cine deținea monedele. Abia mai târziu au ieșit la lumină detalii privitoare la custodele monedelor, acestea arătând spre Coinbase.