fbpx
  • bitcoinBitcoin$62,946.00-1.97%
  • ethereumEthereum$3,116.16-0.52%
  • elrond-erd-2MultiversX$42.10-0.81%

Criticii Bitcoin, reduși la tăcere în 2020

Bitcoin a avut un an interesant, trecând de la scăderi masive de preț la valori record. Totuși, performanța înregistrată de BTC, dar și de alte cryptomonede, precum și adoptarea lor, tot mai des întâlnită la nivel global, de variate companii, nu a reușit să convingă pe toată lumea. Comparativ cu alți ani, ca 2017, de exemplu, 2020 a avut parte de mult mai puțini critici, unii dintre aceștia fiind mai puțin aspri în legătură cu criticile pe care le oferă, în general, monedelor digitale.

Exemplu de articol tipic din perioada anului 2018, când zeci de publicații declarau “moartea” bitconului.

Într-o retrospectivă a anului 2020, iată câteva dintre declarațiile anti-bitcoin cele mai celebre, de lunile acestea.

Cine, ce a spus?

  • “Bitcoinul nu are viitor“, a declarat politicianul rus Anatoly Aksakov, pe data de 23 octombrie, când costul unui bitcoin era de 12.900 de dolari. Acest membru al Dumei de Stat și un reprezentant important pentru eforturile legislative legate de cryptomonede în Rusia a fost un critic vocal al bitcoinului în acest an.

Oficialul este convins că adoptarea unei metode de plată globale crypto, ca Bitcoinul, ar duce la “distrugerea unui sistem financiar“. În octombrie 2020, Aksakov a susținut că cryptomonedele descentralizate, precum Bitcoinul, nu au viitor, fiind de părere moneda digitală a băncilor centrale este viitorul sistemului financiar.

Chiar dacă rămâne de văzut dacă prezicerea lui Aksakov despre Bitcoin se va adeveri, câteva dintre comentariile sale arată că acesta nu e chiar un profet. Într-un live stream din mai 2020 cu Maria Butina, Aksakov a spus că mineritul crypto “devino o activitate a trecutului“, ca urmare a faptului că recompensele pentru mineri au fost înjumătățite de la 12.5 BTC la 6.25 BTC.

“Mineritul crypto nu mai este favorabil și, din ceea ce am înțeles, această afacere este pe cale să dispară în viitor“, a susținut acesta. În ciuda prezicerii sale catastrofale, minerii Bitcoin au reușit să câștige suficienți bani pe parcursul anului 2020, venitul unui miner Bitcoin atingând iar un nivel similar cu cel de dinaintea înjumătățirii la începutul lunii noiembrie.

Similar cu restul autorităților ruse, care par să joace ping pong atunci când vine vorba de reglementările crypto, Aksakov și-a schimbat și el poziția față de industrie. La începutul lunii decembrie, acesta a descris cryptomonedele ca fiind “o afacere foarte profitabilă“ și a accentuat nevoia de a fi validate ca proprietate.

Aksakov este și membru al Dumei de Stat și președintele Pieței financiare al Băncii Centrale Ruse. La mijlocul lunii octombrie, Banca Centrală Rusă și-a prezentat oficial planurile pentru dezvoltarea rublei digitale.

Nouriel Roubini se numără printre oponenții bitcoinului care încearcă să vadă și partea pozitivă a cryptomonedei.

  • “Nimic nu este evaluat în Bitcoin sau în oricare altă cryptomonedă“, a spus Nouriel Roubini, pe 7 noiembrie 2020, când prețul unui bitcoin era de 14.900 de dolari. Acest profesor de la Universitatea din New York este unul dintre cele mai importante voci anti-crypto, fiind supranumit “Dr. Doom“ în comunitatea crypto.

Cunoscut pentru declarații precum “cryptomonedele, ca tehnologie, nu au absolut nicio bază pentru succes“, acesta a continuat să critice Bitcoinul în 2020, deși a recunoscut că BTC “poate fi un refugiu sigur, parțial“, la sfârșitul anului 2019.

Pe 7 noiembrie 2020, Roubini a susținut că termenul de cryptomonedă, în sine, este un termen impropriu, deoarece o monedă trebuie să ofere o unitate de cont. Roubini a continuat să atace bitcoinul, criticând scalabilitatea aparent limitată.

“Nimic nu este evaluat în Bitcoin sau în oricare altă cryptomonedă. Trebuie să fii un numerator singur și, cu atât de multe tokens, nu ai un singur numerator. Trebuie să fii o modalitate de plată scalabilă, iar cu bitcoinul, nu poți face decât cinci tranzacții pe secundă.“ Totuși, Roubini a admis că Bitcoinul are potențialul de a funcționa ca refugiu sigur. “Poate fi un refugiu sigur, parțial, deoarece, spre deosebire de mii altele pe care le numesc shitcoin, nu poate fi coruptă ușor, deoarece măcar există un algoritm care decide cât de mult rezerva de Bitcoin crește peste timp“, a adăugat acesta.

Peter Schiff contestă importanța cryptomonedelor de aproape un deceniu, deși s-a descoperit că, la rândul său, deține bitcoini.

  • “Bitcoinul este cea mai mare bulă pe care am văzut-o vreodată“, a spus Peter Schiff, pe 28 octombrie 2020, când bitcoinul valora 13.200 de dolari americani. Peter Schiff este un broker milionar și CEO la Euro Pacific Capital, care are tendința de a critica bitcoinul încă din 2013. Cunoscut și ca “gândacul de aur“ în comunitatea crypto, Schiff este unul dintre cei mai mari propozanți ai aurului ca investiție.

De-a lungul anului 2020, Schiff a oferit mai multe replici negative și controversate legate de Bitcoin, prezicând că aurul va crește foarte mult în valoare, în timp ce Bitcoinul se va prăbuși în viitorul apropiat. Pe 28 octombrie 2020, când aurul s-a devalorizat substanțial în fața bitcoinului, Schiff a declarat:

“Dacă e să măsori dimensiunea bulelor economice pe baza convingerii pe care cumpărătorii o au în afacerile lor, bula Bitcoin este cea mai mare pe care am văzut-o vreodată. Deținătorii de Bitcoin sunt mai convinși că au dreptate și sunt siguri că nu pot pierde, chiar mai mult decât erau societățile virtuale și cumpărătorii de case în timpul acelor bule.“ Pe 4 decembrie, Schiff a declarat că performanța din trecut a Bitcoinului nu-i garantează succesul în viitor, ci, mai degrabă, “îi asigură eșecul în viitor.“

Chiar dacă a criticat adesea Bitcoinul, Schiff nu a putut sta complet departe față de cea mai mare monedă din lume. În ianuarie 2020, Schiff a susținut că a pierdut accesul la portofelul său crypto, proclamând că deținerea de BTC “este o idee proastă“.

În august 2020, acesta a scris pe Twitter că “Din moment ce atât de mulți dintre voi mă luați peste picior pentru că fiul meu [n.r. – Spencer Schiff, 18 ani] a cumpărat Bitcoin, de ce nu-mi scoateți ochii și mai mult, oferindu-i lui câțiva, drept cadou pentru ziua lui“.

  • “Pot să fac comerț cu banane, ca produs de bază, decât pot să fac comerț cu Bitcoin“ – Mark Cuban, 24 aprilie 2020, când Bitcoinul valora 7.500 de dolari. Acest investitor miliardar și deținătorul echipei NBA Dallas Mavericks este un alt sceptic crypto, descriind Bitcoinul ca fiind o bulă încă din 2017. Deși a admis că cryptomonedele pot fi “un instrument financiar pe care te poți baza“, Cuban nu s-a oprit din a critica Bitcoinul nici în acest an, din cauza așa-zisei complexități.

În interviul din 24 aprilie cu Morgan Creek Digital, Cuban a reluat vehea lui problemă conform căreia Bitcoinul este prea complicat de folosit. “Ar trebui să nu aibă nicio divergență și să fie ușor de înțeles de toată lumea, de la bun început, abia apoi putem spune că este o alternativă la aur ca refugiu sigur“, a declarat acesta.

Cuban este de părere că Bitcoinul este o modalitate de exchange discutabilă, ca urmare a lipsei de fungibilități pentru bunuri și servicii, fără să fie nevoie de convertire în monede fiduciare:

“Pot să fac comerț cu banane, ca produs de bază, decât pot să fac comerț cu Bitcoin și tot pot să mănânc acea banană înainte să se strice și să fac rost de potasiul necesar pentru exercițiul fizic.“

Chiar dacă a criticat cryptomoneda,  se știe că acesta deține câteva. Investitorul miliardar susține că are aproximativ 130 de dolari în Bitcoin. În 2017, Cuban chiar a recomandat să investești până la 10% în cryptomonede ca Bitcoinul.

  • “Nu cred că monedele digitale vor avea succes, așa cum speră oamenii.“ Acesta este citatul oferit de Ray Dalio pe 7 noiembrie 2020, când Bitcoinul avea un preț de 15.500 de dolari. Într-un interviu cu Yahoo Finance, miliardarul american, manager de fond de investiții și fondatorul Bridgewater Associates, a declarat că nu crede că monedele digitale ca Bitcoinul vor avea succesul pe care alții cred că-l vor avea. De asemenea, se așteaptă ca autoritățile internaționale să “proscrie“ Bitcoinul, dacă prețul urcă prea mult.

Dalio a mai criticat Bitcoinul pentru că nu este un mediu eficient de exchange sau refugiu sigur, susținând că:

“Teoretic, Bitcoinul este bun, dar sunt trei lucruri de bază – o monedă trebuie să fie un mediu eficient de exchange, un depozit pentru câștiguri, iar guvernele vor să-l controleze […] Eu, astăzi, nu pot să-mi iau Bitcoinul și să cumpăr lucruri ușor cu el.”

Totuși, acesta a adăugat că “ar putea să-i scape ceva” referitor la Bitcoin:

“Nu-mi pot imagine băncile centrale, marii investitori instituționali, afacerile ori companiile multinaționale să folosească Bitcoin […]  Dacă greșesc în legătură cu aceste lucruri, mi-ar plăcea să fiu corectat.”

Dalio și-a mai îndulcit poziția față de Bitcoin, declarând că ar putea deveni un diversificator pentru aur, pe 8 decembrie. Veteranul a descris criptomonedele în 2017 ca fiind o bulă.

Cât de des a fost bitcoinul declarat “mort” de către presă și specialiști, de la lansarea sa, până azi.

Mai puțini oameni au criticat Bitcoin și crypto în 2020

Chiar dacă și în acest an s-au înregistrat un număr de critici la adresa Bitcoinului, ceea ce este remarcant este faptul că cryptomoneda a atras mai puțin scepticism ca în anii anteriori.

Opozanți înrăiți ca Warren Buffet, Bill Gates și Donald Trump nu prea au oferit comentarii legate de Bitcoin și crypto în acest an. Economistul laureat al premiului Nobel, Paul Krugman, care a prezis “un colaps total“ al Bitcoinului în 2018, de asemenea, nu a oferit niciun comentariu pe această temă.

Potrivit unui studio, 2020 a fost anul cu cele mai puține “necrologuri“ oferite Bitcoinului din 2013 până acum. Doar șapte cazuri de “moartea Bitcoinului“ au fost raportate în acest an, comparativ cu 41 de articole similare în 2019 și 93 în 2018. Anul în care s-a declarat moartea cryptomonedei cel mai des a fost 2017, anul în care, până în 2020, înregistrase cea mai mare valoare.

Fie că analizăm tot mai puținele cazuri de critici vehemente aduse contra Bitcoinului, interesul crescând al băncilor principale și instituțiilor financiare în cryptomonede, ori creșterea spectaculoasă din acest an, un lucru pare clar: crypto va rezista mult timp de acum înainte.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *