fbpx
  • bitcoinBitcoin$37,256.000.52%
  • ethereumEthereum$2,029.250.16%
  • elrond-erd-2MultiversX$43.39-1.21%

Călin Donca, de la faimă la infamie: 30 de zile de arest pentru escrocherii cu cryptomonede și evaziune fiscală!

Un influencer de succes sau un escroc? Milioane de dolari și o rețea de înșelăciune dezvăluită!


Un antreprenor sau un escroc?

Călin Donca, influencer-ul online văzut de mulți ca un tânăr antreprenor de succes, a fost arestat pentru 30 de zile, acuzat de delapidare, evaziune și înșelăciune cu cryptomoneda SoleraX. Tribunalul Brașov a dispus arestarea preventivă pentru Donca și alți doi inculpați, Ileana Buzatu și Iulia Elena Dobre. Toți au contestat decizia.


Imaginea publică vs Realitate

Promovându-se agresiv ca un antreprenor de succes și familist convins, Donca ar fi fost, de fapt, un escroc. Scopul lui? A inspira încredere și a convinge oamenii să cumpere cryptomoneda sa, creată în scop de înșelăciune. Această practică nu este nouă, fiind populară în SUA și alte țări de ani buni.


Modul de operare dezvăluit

Procurorii DIICOT susțin că Donca și cei doi complici ai săi formau o grupare infracțională. În spațiul virtual, Donca promitea câștiguri uriașe, de până la 100 de ori mai mari decât investiția inițială. În total, victimele sale ar fi pierdut aproximativ 700.000 de dolari.


Delapidări și lux

Acuzațiile nu se opresc aici. Donca este acuzat că a delapidat firmele pe care le controla, fiind ajutat de soția sa și de două colaboratoare. A transferat o sumă uriașă de bani în Dubai și a cumpărat bunuri de lux în valoare de 340.000 USD.


Evaziune fiscală

Prejudiciul creat statului prin neplata taxelor și impozitelor se ridică la peste patru milioane de lei. Anchetatorii au început investigațiile după ce au observat impactul semnificativ al lui Donca în mediul online.


Alți inculpați

Soția lui Donca, Orianda, contabila a celor 18 firme controlate de milionar, este și ea vizată în dosarul DIICOT, însă nu a fost propusă spre arestare, având în grijă cei cinci copii ai cuplului.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *