
Algorand, Inc., compania ce stă la baza primului blockchain exclusiv proof-of-stake (PoS), a anunțat că a obținut neutralitatea în ceea ce privește emisiile de carbon și că se angajează să devină carbon negative în viitor.
Una dintre cele mai importante probleme ale tehnologiei blockchain o reprezintă emisiile de carbon nesustenabile și dăunătoare mediului.
De la sisteme de tip DeFi (decentralized finance) până la token-uri non-fungible (NFT) și chiar blockchain-urile alfa, cum ar fi Bitcoin și Ethereum, emisiile de carbon cauzate de crypto mining și de operațiile de tranzacționare în blockchain, care necesită din ce în ce mai multă energie electrică, au fost catalogate ca modalități nesustenabile de a populariza tehnologia blockchain, conform jurnalului Nature.
Conform spuselor fondatorului Algorand, Silvio Micali:
Acesta a mai adăugat și că Algorand înțelege că, protocolul estimării impactului utilizării tehnologiei Blockchain descentralizate la scara largă, asupra mediului, ar fi unul complex și nuanțat. Acesta este și motivul pentru care compania colaborează cu ClimateTrade pentru a-și continua eforturile de protecție a mediului.
Algorand susține că tranzacțiile și crearea de asset-uri digitale în blockchain-ul lor produc emisii de CO2 mult mai mici, cu o analiză inițială care indică emisii de aproape 2 milioane de ori mai mici, în comparație cu blockchain-urile de tip proof of work (PoW).
Neutralitatea emisiilor de carbon a Algorand implică un parteneriat direct cu ClimateTrade, o companie fintech spaniolă, care susține diverse companii să își atingă obiectivele în sustenabilitate.
ClimateTrade colaborează cu companiile din domeniul IT, pentru a reduce emisiile de carbon și a finanța astfel inițiative ce țin de protecția mediului. În mod interesant, ClimateTrade a dezvoltat propria piață de blockchain odată cu lansarea unui API care permite achiziționarea de produse și servicii considerate neutre în privința emisiilor de carbon.
Aceștia au mai subliniat faptul că, protecția mediului, dar și combaterea schimbărilor climatice ar trebui să constituie priorități atât pentru Națiunile Unite cât și pentru guvernele lumii.
… a mai declarat CEO-ul ClimateTrade, Francisco Benefito.
Colaborarea mai are ca scop transformarea Algorand într-o rețea carbon-negative, ceea ce înseamnă că nu va mai produce emisii de carbon pe viitor.
Conform Crypto Daily, cele două companii intenționează să implementeze un Oracle axat pe sustenabilitate, care ar cuantifica amprenta de carbon Algorand on-chain, pentru fiecare block propagation epoch.
De cealalta parte, Algorand iși transferă echivalentul de carbon credit ( fiecare companie are un permis care ii oferă posibilitatea să emită o anumită cantitate de dioxid de carbon) ca asset: Algorand Standard Asset (ASA).