
Noul sondaj a fost realizat de un institut din cadrul UCA (Central American University) și arată că 70% din cetățenii țării sunt de părere că legea Bitcoin introdusă de președintele Nayib Bukele ar trebui abrogată. Același sondaj arată și că 90% dintre participanți nu sunt familiari cu modul în care funcționează cryptomoneda. Același sondaj sugerează că președintele are acum un approval rating de 7.64%.
Studiul pune în evidență și că 45% din cetățenii țării cred că sărăcia și rata mare de șomaj sunt două dintre cele mai urgente probleme care ar trebui rezolvate. 43% cred că economia țării va avea de suferit în urma introducerii noi legi.
Conform Băncii Mondiale, 22.8% din populația din El Salvador se află sub pragul de sărăcie, iar venitul mediu anual este de 3800 de dolari. Peste 60% dintre cetățeni nu cred că economia locală va crește chiar dacă ar crește salariul minim.
Sondajul arată că 20% dintre cetățeni nu știu ce e acela un Bitcoin, iar 70% recunosc că nu înțeleg prea bine conceptul de cryptomonedă. Altfel spus, 9 din 10 oameni nu știu exact ce reprezintă acest asset financiar.
Pe 30 august, Bukele a distribuit pe Twitter prima reclamă sponsorizată de stat legată de Bitcoin. Aceasta includea tutoriale animate ce explicau modul în care poate fi folosit wallet-ul ”Chivo,” creat de guvern.
În următoarea zi, Bukele a postat imagini cu câteva bancomate Bitcoin, adăugând că 50 de astfel de aparate vor fi operaționale la data de 7 septembrie. Președintele a estimat și că plățile în crypto vor duce la economii de 400 de milioane de dolari care ar fi fost cheltuiți pe taxe de tranzacții.
În ultimele zile au existat o serie de proteste ale căror participanți cereau abrogarea legii Bitcoin. Participanții erau în mare parte membrii ai unor sindicate, organizații sociale și studenți.