
La începutul acestei luni, băncile rusești au avertizat Banca Centrală a Rusiei că rubla digitală, despre care se discută, ar putea să le slăbească, dacă oamenii își retrag fondurile pentru a se îndrepta grăbiți către noul sistem. Introducerea rublei digitale în sistemul financiar rus ar putea să coste băncile țării până la 25 de miliarde de ruble sau aproximativ 34 de milioane de dolari, potrivit Sber, cea mai mare bancă retail din Rusia și criticul cel mai înfocat al abordării curente față de moneda digitală a băncii centrale (CBDC).
Președinta Băncii Centrale Ruse, Elvira Nabiullina, nu s-a arătat îngrijorată de aceste aspecte în timpul unei conferințe de presă de vineri.
“Nu considerăm că lansarea rublei digitale ar duce la un outflow semnificativ de fonduri ori de alte shimbări“, a declarat președinta.
Săptămâna anterioară, Sber a calculat că banca ar putea să piardă 4 trilioane de ruble (aproximativ 54 de miliarde de dolari) în lichidități în primii trei ani de la lansarea proiectului. Ca rezultatul, băncile care nu au fonduri suficiente ar trebui să mărească ratele pentru dobânzi cu jumătate de procent și să restricționeze împrumuturile pentru retail și afacerile mici.
Nabiullina s-a declarat sceptică față de această estimare, spunând că “Nu înțeleg de unde provin aceste numere“, completând că ratele pentru dobânzi nu vor fi afectate de rubla digitală, ci de rata inflației și politicile monetare generale.
“Dacă dintr-un oarecare motiv, fără nicio legătură cu rubla digitală, băncile vor avea o criză de lichidități, avem instrumente care să ne ajute să repare acest lucru“, a adăugat aceasta.
Vocile protestatarilor
Consiliul Național pentru Piața Financiară (NCFM) este de acord cu Sber, redactând într-o scrisoare către Banca Rusiei în această săptămână că un outflow de bani de la bănci către sistemul rublei digitale ar face ca băncile să fie mai puțin stabile și să depindă mai mult de împrumuturi de la banca centrală.
Pentru a preveni acest lucru, NCFM recomandă ceva similar cu modelul yuanului digital chinez, în care banca centrală ar deschide conturi de ruble digitale pentru băncile comerciale, urmănd a se ocupa de rublele digitale ale utilizatorilor de retail în tabloul lor contabil.
Un model similar a fost propus de Sber în timpul unei conferințe recente pe Zoom cu Banca Centrală. Totuși, organul de reglementare nu s-a arătat foarte deschis față de această abordare.
Organul de reglementare financiar al Rusiei a prezentat o serie de posibile idei pentru viitoarea monedă digitală bancară acum câteva luni în cadrul unui raport analitic. Majoritatea acestor scenarii, însă, a speriat băncile țării, după cum arată discuțiile publice avute.
Banca Centrală a Rusiei pare să favorizeze un model centralizat în care organul de reglementare va deveni administratorul sistemului, iar băncile vor ajuta adaptarea utilizatorilor, lucru care nu a surâs băncilor.
Într-un apel zoom deschis cu organul de reglementare, mai multe instituții financiare rusești și-au exprimat îngrijorarea că băncile vor fi obligate să-și folosească propriile bugete pentru a integra sistemul rublei digitale, fără să aibă nimic de câștigat. În plus, Banca Centrală a Rusiei ar putea să devină o mega-bancă susținută de guvern, în timp ce restul băncilor vor trebui să concureze cu ea pentru banii cetățenilor ruși.
O abordare puternică
Raportul Băncii Centrale a Rusiei nu a explicat de ce țara ar vea nevoie de CBDC, până la urmă, declară Vladislav Martynov, consultant al Russian Cryptocurrency and Blockchain Association (RAKIB). Acesta este și membru al Ethereum Foundation și unul dintre primii susținători ai blockchainului din țara respectivă.
“Banca Rusă ar prefera să nu se agite prea mult cu rubla digitală, dar există o mișcare CBDC în toată lumea, băncile centrale lucrează la astfel de concepte, iar Banca Rusiei nu poate să stea degeaba, fără să facă nimic“, a declarat Martynov.
În acest caz, organele văd lansarea CBDC-ului ca fiind o ocazie bună pentru a-i oferi Bănii Centrale Ruse chiar și mai multă putere, crede Martynov.
O altă grijă este reprezentată de faptul că adoptarea rublei digitale va fi forțată de sus în jos, iar companiile ce sunt sub controlul guvernului vor fi obligate să le folosească. Acest lucru s-a întâmplat și cu National Card Payment System (NSPK), alternativa rusă pentru Visa și Mastercard.
NSPK a fost creat pentru a menține economia Rusiei pe o linie de plutire în cazul în care noi sancțiuni ar tăia țara de rețeaua globală de plăți – o amenințare care era foarte aproape de adevăr, în urmă cu doar câțiva ani. Companiile deținute de stat au fost forțate să elibereze carduri NSPK angajaților. Aceste carduri poartă numele de Mir.
“Am văzut cum cardurile Mir au fost scoase pe piață în mod forțat“, a declarat Martynov. “Deci, dacă își propun un țel pentru lansarea rublei digitale, le va reuși.“ Acesta a adăugat că Banca Rusiei, se pare, ar dori ca un număr cât mai mare de oameni să folosească rubla digitală.
O “adoptare în masă“ forțată a rublei digitale ar putea să devină la fel de dezastruoasă pentru Rusia, precum experimentele enorme realizate de URSS, precum campania anti-alcool la nivel național creată de Mihail Gorbaciov sau proiectul pentru inversarea râurilor, este de părere Martynov.
Pentru a se asigura, organul de reglementare nu s-a decis dacă rubla digitală își va face apariția până la urmă sau nu. De când a fost publicat raportul, Banca Centrală a cules feedback din partea publicului și va continua să facă acest lucru până pe 31 decembrie. Nabiullina a declarat că, dacă organul cade de acord să continue cu CBDC, prima tranșă ar putea să apară la sfârșitul anului viitor.