
Escrocii s-au adaptat la tehnologie şi au ajuns să folosească criptomonedele pentru a-şi înşela victimele. Scopul rămâne în cele din urmă acelaşi: să profite de naivitatea şi dorinţa de îmbogăţire rapidă a celor înşelaţi. Recent, un tânăr IT-ist din Iaşi a reuşit să convingă trei patroni să investească într-o afacere de mining bitcoin. Le-a promis că vor câştiga jumătate de bitcoin săptămânal şi le-a atras atenţia că un investitor de succes, patronul clubului Oxygen, ar fi investit de asemenea într-o astfel de afacere. Tânărul a primit deocamdată o pedeapsă cu suspendare, însă rămâne de văzut dacă aceasta va fi definitivă.
Un student în vârstă de 21 de ani, a înfiinţat o firmă specializată în administrarea paginilor web. În primul an de activitate, a avut o cifră de afaceri mică, însă lucrurile s-au schimbat când a cunoscut un administrator de firmă, O.A.
Inculpatul i-a prezentat oportunităţi de investiţie, printre care şi minarea de criptomonede, promiţând că este un expert în domeniu. Le-a arătat şi soldul unui cont PayPal de 2 milioane euro. O.A. şi sora lui, L.S., s-au alăturat afacerei şi au decis să închirieze un sistem de mining Bitcoin. Acesta le-a vorbit despre profiturile pe care le-ar fi obţinut din criptomonede, însă în realitate, acesta locuia cu chirie. Cei trei au fost înşelaţi, iar inculpatul a primit o pedeapsă cu suspendare.
Prin aceeaşi metodă, studentul l-a convins şi pe un alt administrator de firmă, C.C., să investească.Acesta a plătit şi el 63.400 lei pentru închirierea unui echipament de minare pe un an şi jumătate. De la C.C., inculpatul a mai obţinut 49.600 lei pentru un „update”, pe 28 de luni şi încă 5.300 lei, pentru un alt „update” pe o săptămână. Până în februarie 2018, el a mai scos de la C.C. şi 5.400 euro, pentru un blog şi o reţea de advertising pentru cryptomonede.
Se pare că escrocii îşi adaptează metodele în funcţie de tehnologie, însă scopul lor rămâne acelaşi.Specialiștii în securitate recomandă ca investitorii să rămână precauţi şi să se informeze cu atenţie înainte de a face investiţii, indiferent dacă este vorba despre monede tradiţionale sau crypto.
Inculpatului i-a fost stabilită o pedeapsă de 3 ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. El a fost obligat şi să restituie victimelor sale banii încasaţi pentru serviciile sale fictive. Adoptată luni, sentinţa poate fi atacată cu apel.