
Crearea de CBDC (moneda digitală a băncii centrale) ar putea duce la o cerere ridicată de privacy coins în 2021.
Guvernele mai multor țări ar putea lucra la crearea de CDBC în 2021, în încercarea de a combate corupția și spălarea de bani folosind monede digitale. CBDC-urile ar urma să fie controlate de guvern, ceea ce înseamnă că tranzacțiile de fonduri ar fi mai ușor de urmărit. De asemenea, organele de reglementare vor descoperi mai ușor activitățile ilegale.
Creșterea în crearea de CBDC are loc datorită unui factor major – creșterea în valoare a Bitcoinului în acești ani. Unele guverne ale lumii continuă să vadă cryptomonedele ca fiind un instrument pentru facilitarea activităților ilegale. Ca urmare, dezvoltarea de CBDC ar ajuta guvernele să lupte contra exceselor din sectorul crypto.
În plus, pandemia de coronavirus a demonstrat că plata cash este imperfectă, pe măsură ce nevoia pentru tranzacții cashless a crescut la un nivel fără precedent în 2020. Guvernele și băncile centrale vor dezvolta CBDC pentru a ușura tranziția de la cash la monede digitale.
Chiar dacă CBDC are multe avantaje în a ajuta lupta contra spălării de bani, apar alte griji legate de dezvoltarea acestor monede. CBDC le va permite guvernelor să aibă un grad mai ridicat de control asupra utilizatorilor și asupra activităților lor financiare. Mulți oameni cred că guvernele vor folosi această putere pentru a mări discriminarea financiară. Alții se tem că libertatea și anonimatul vor fi în pericol.
Guvernul va implementa, cel mai probabil, condiții mai stricte de know-your-customer pentru a realiza un transfer, mișcare ce ar putea expune datele personale unor companii de tech sau finanțe. Să presupunem că giganți tech, ca Apple și Google, vor începe să proceseze plățile personale.
În acest caz, le va fi mai ușor hackerilor să culeagă informațiile personale, din cauza istoricului tranzacțiilor electronice ce poate fi găsit pe aceste platforme.
Privacy coins ar putea deveni mai populare
Privacy coins ar reprezenta cea mai bună alternativă digitală pentru oamenii care doresc să-și păstreze anonimatul în cursul unei tranzacții financiare. Unele țări, precum Coreea de Sud, Rusia și SUA, depun eforturi pentru a suprima utilizarea de privacy coins.
Unele organe de reglementare au informat exchange-urile crypto că trebuie să delisteze orice privacy coin din platforme, făcând achiziționarea lor mai dificilă.
Ideea pe care o au unii este că privacy coins pot fi utilizate pentru a ușura tranzacțiile ilegale. Totuși, privacy coins ca Monero oferă numeroase beneficii, precum tranzacții private și garantarea securității datelor financiare.
Aceste beneficii ar putea să convingă mai mulți oameni să treacă la privacy coins, în căutarea anonimității financiare în fața guvernelor.