
Conform unui nou studiu publicat de FMI (Fondul Monetar Internațional), cryptomonedele sunt o modalitate populară de a evita sancțiuni și controale asupra capitalului în țările cu un nivel ridicat de corupție.
Deși unele țări de pe glob au introdus deja reglementări pieței crypto, această piață rămâne în multe regiuni un ”vest sălbatic.” Studiul precizat mai sus arată că asset-urile crypto ar putea fi utilizate pentru transferuri ilicite de bani din surse ”îndoielnice,” din cauza naturii blockchain-ului.
Cei de la FMI spun că au realizat acel studiu pe baza unor date colectate de Statista. Sondajul respectiv acoperea 55 de țări și 2000-12,000 de respondenți din fiecare țară.
Anul trecut, cei de la FMI au realizat și alte studii cu privire la piața crypto și potențialul acesteia de a interacționa cu piețele tradiționale. La aceea vreme, oficialii spuneau că guvernele nu reușeau să monitorizeze prea bine riscurile acestor interacțiuni, neexistând reglementări prea clare în acest sens.
FMI sugerează de asemenea stabilirea unor reglementări la nivel global, fapt ce ar implica licențiere pentru providerii de servicii crypto, dar și instrucțiuni clare pentru instituțiile financiare expuse la această piață. Deși cel mai probabil suntem departe de un set de reglementări impuse la nivel global, multe țări de pe glob au făcut deja pași în acest sens.