fbpx
  • bitcoinBitcoin$64,244.000.26%
  • ethereumEthereum$3,140.54-0.24%
  • elrond-erd-2MultiversX$42.793.12%

BNR dă un avertisment cu privire la crypto: ”Ne aflăm în fața unui imens balon speculativ”

Leonardo Badea, viceguvernatorul BNR a venit cu noi declaraţii fata de industria crypto. Acesta susţine faptul că produsele şi serviciile financiare noi nu trebuie respinse, dat fiind faptul că în multe dintre situaţiile din trecut, inovaţia financiară a reprezentat un adevărat progres.

Totuşi, viceguvernatorul transmite utilizatorilor să fie prudenţi:

”Este deopotrivă adevărat că este preferabilă o abordare prudentă din partea consumatorilor, care trebuie să aplice o regulă foarte simplă, și anume, să nu utilizeze produse sau servicii despre care nu știu suficiente lucruri și al căror mecanism nu îl înțeleg. Însă în practică, această regulă s-a demonstrat că este destul de greu de respectat. Criza financiară globală, începută în anii 2007-2008, a demonstrat cât de greșit este să faci investiții în produse financiare sofisticate, care nu sunt înțelese sau sunt prezentate defectuos.” a transmis viceguvernatorul.

Acesta susţine că orice monedă crypto este o formă exclusiv digitala de plată şi o metodă de stocare a valorii dar nu are caracteristicile unei monede garantate de o instituţie parte a sistemului financiar clasic.

“Apariția și dezvoltarea pieței criptoactivelor a generat reacții și poziții contradictorii în rândul economiștilor, al practicienilor cu experiență în domeniul financiar, precum și în rândul diferitelor categorii de participanți pe piețele financiare, inclusiv a unor instituții cu activitate în domeniu. Celebri economiști și oameni de afaceri au atras atenția că ne aflăm în fața unui imens balon speculativ.” spune Leonardo Badea.

Reprezentantul BNR transmite faptul că nimeni nu garantează aceste investiţii şi nimeni nu poate fi ţinut responsabil pentru pierderea lor. Mai mult de atât, cel mai mare avantaj în crypto poate deveni şi cel mai mare risc. Chiar dacă lipsa reglementarilor duce la un număr mare de tranzacţii şi utilizatori, nimeni nu poate interveni să corecteze sau să repare o tranzacţie din trecut.

Acesta atenţionează şi cu privire la consumul de energie excesiv asociat crypto. El aminteşte faptul că reţeaua Bitcoin ar fi consumat pe parcursul anului 2018 o cantitate de energie similară cu cea consumată de Ungaria (de Vries, 2019). Studiile identifică Bitcoin ca principalul consumator de energie din industrie, revenindu-i 2/3 din totalul energiei consumate, dar este evident că nu trebuie neglijat nici impactul celorlalte componente (Gallersdörfer et al., 2020).

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *