fbpx
  • bitcoinBitcoin$67,466.00-1.44%
  • ethereumEthereum$3,750.50-2.51%
  • elrond-erd-2MultiversX$39.61-0.48%

BNR a păstrat dobânda de referință la 7%

Banca Națională a României (BNR) a luat decizia de a menține rata dobânzii de politică monetară la 7% pe an, precum și rata dobânzii pentru facilitarea creditării (Lombard) la 8% pe an, în cea de-a doua ședință de politică monetară din 2023. De asemenea, BNR a menținut și rata dobânzii pentru facilitarea de depozit la 6% pe an.

Majoritatea analiștilor anticipau oprirea ciclului de înăsprire a politicii monetare, după ce în prima întâlnire a boardului BNR din acest an, dobânda-cheie a fost majorată la 7%. Cu toate acestea, începutul anului 2023 a adus o nouă majorare a dobânzii-cheie, după cele opt creșteri operate în 2022, însă BNR a încetinit ritmul și a renunțat la controlul ferm asupra lichidității de pe piața monetară.

 

În decembrie 2022, rata anuală a inflației a scăzut la 16,37%, de la 16,76% în noiembrie, rămânând aproape de nivelul prognozat. Acest lucru se datorează, în principal, scăderii prețului combustibililor, pe fondul descreșterii cotației petrolului și al aprecierii leului față de dolarul SUA. Rata anuală a inflației CORE2 ajustată a reaccelerat ușor creșterea în ultimele luni ale anului trecut, mărindu-se la 14,6% în decembrie 2022, pe fondul continuării scumpirii alimentelor procesate și creșterilor de prețuri din segmentele mărfurilor nealimentare și serviciilor.

BNR monitorizează atent evoluţiile mediului intern şi internaţional şi va continua să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu.

Noul Raport trimestrial asupra inflaţiei va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 15 februarie 2023, ora 11:00. Minuta deliberărilor privind adoptarea deciziei de politică monetară în cadrul şedinţei de astăzi va fi publicată pe website-ul BNR în data de 21 februarie 2023, la ora 15:00.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *