
Se pare că nu de puțin timp, China analizează potențialul cryptomonedelor ca instrumente de investiții. Banca Populară a Chinei(PBOC) a lansat o declarație, sugerând că Bitcoin ar putea constitui o „alternativă de investiții”.
La nivel global, opoziția Chinei față de Bitcoin este un fapt deja cunoscut de ani de zile, iar aceste comentarii nu fac decât să adâncească dilema.
Unii analiști ar putea susține că aceste sugestii ar fi de fapt niște speculații vehiculate pe retelele de socializare, însă conform afirmațiilor lui Li Bo, guvernator adjunct al Băncii Populare a Chinei:
Li Bo a declarat acestea în cadrul Forumului Boao pentru Asia, o conferință economică la care au participat diverși lideri guvernamentali, inclusiv președintele Xi (al Chinei).
Notabil ar fi faptul că acest prilej este prima dată când o autoritate de reglementare de rang înalt din China se raportează la Bitcoin ca reprezentând o investiție, distingându-l totodată de utilizarea exclusiva drept cryptomoneda.
După cum spuneam, Banca Populară Chineză se opune de ceva timp utilizării cryptomonedelor în economie, citând mai ales posibilitatea utilizării lor ilicite. PBOC a citat deseori spălarea banilor și evaziunea fiscală ca fiind printre neajunsurile utilizării activelor crypto.
Autoritățile de reglementare chineze au interzis initial coin offerings(ICOs) în 2017. Un an mai tarziu, China a interzis complet tranzacționarea cryptomonedelor.
Ce e drept, potrivit rapoartelor, stablecoins cum ar fi Tether (USDT) au fost deja utilizate masiv în China pentru spălarea banilor și ca suport pentru jocurile de noroc ilegale.
Pentru a răspunde similar popularității în creștere a cryptomonedelor, China a lansat, la rândul său, yuanul digital, moneda digitala (CBDC), oficială a băncii populare.
Li Bo a mai sugerat că Banca Populară a Chinei este cu predilecție preocupată de statutul stablecoins, declarând că acestea necesită o abordare cu mult mai drastică decât Bitcoin, atunci când vine vorba de reglementări:
De aceea, analiștii crypto au adăugat că, o interdicție a stablecoins ar putea fi cu mult mai probabilă decât blocarea Bitcoin. Această interdicție ar putea fi impusă chiar mai devreme decât se preconiza.
Eliezer Ndinga, asociat de cercetare la 21Shares, a declarat pentru Crypto Briefing că:
Cu acest prilej, viceguvernatorul Li a clarificat că natura speculativă a cryptomonedelor rămâne un risc pentru stabilitatea economică a Chinei, pe lângă faptul că a sugerat o potențială reglementare a statutului Bitcoin în China.
Se subînțelege că, Banca Populară a Chinei va continua să adopte măsuri și practici stricte privind cryptomonedele.
În ciuda interdicției de tranzacționare, China rămâne un lider în operațiunile de mining, contribuind la mai mult de jumătate din puterea hash din rețeaua Bitcoin.
Nu mai departe, o pană de curent în provincia Xinjiang ar fi fost considerată de către unii analiști ca fiind responsabilă pentru scaderea dramatică a Hash Rate-ului și implicit pentru declinul pieței activelor crypto din weekendul 16-18 aprilie 2021.