fbpx
  • bitcoinBitcoin$64,471.000.08%
  • ethereumEthereum$3,156.790.29%
  • elrond-erd-2MultiversX$42.822.84%

7 din 10 români pun bani deoparte pentru zile negre

În urma unui sondaj realizat de BestJobs, 69% dintre angajați au declarat că strâng economii din salariul lunar pentru a se proteja de incertitudinea economică din viitorul apropiat. Totuși, doar jumătate dintre ei reuşesc să îşi menţină regulat obiceiul de a economisi.

„După restricţiile din pandemie, când consumul a fost redus, iar oamenii au reuşit să economisească sume mai mari, anul acesta a venit cu creşteri mari de preţuri la bunurile de bază. Acest lucru a pus presiuni semnificative pe bugetele oamenilor şi a influenţat intenţia de economisire. Chiar şi aşa, remarcăm că aproape 70% dintre angajaţi reuşesc să pună bani deoparte pentru a-şi asigura viitorul financiar. Probabil cea mai valoroasă lecţie a ultimilor ani este aceea de a fi pregătit pentru orice şi cel mai bună cale în această direcţie este securizarea finanţelor, în măsura în care este posibil”, explică Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs România.

Doar 37% dintre angajații care pun bani deoparte se gândesc la a economisi în cazul în care sunt concediați și rămân fără surse de venit, în timp ce aproape 20% economisesc pentru că nu vor să se bazeze doar pe pensia de la stat, 19% plănuiesc să îşi cumpere o locuinţă, 13% vor să investească în imobiliare și afaceri iar 11% economisesc pentru a ieși mai devreme la pensie.

 

Salariul este principala sursă de venit pentru 75% dintre respondenți. Ceilalți au transmis că au venituri din proiecte extra, afaceri, joburi part-time, investiții și ajutoare sociale.

În ceea ce priveşte intenţia de a înveşti, sondajul arată că doar 35% dintre angajaţi obişnuiesc să investească banii pentru a obţine randament mai bun.

Când vine vorba de investiții, 35% dintre angajați obișnuiesc să investească banii pentru a obține un randament mai bun. Printre investiții se numără bunurile cu randament (34%), depozitele bancare (peste 31%), pensiile private (20%) şi imobiliarele (17%). Aproximativ 15% investesc în asigurări de viaţă, 12% investesc la bursă, iar peste 11% în criptomonede.

Peste 60% dintre respondenți estimează că se vor putea retrage la pensie după 60 de ani şi doar 12% sunt mai optimişti, considerând că se vor putea retrage la 40-49 de ani. În ceea ce priveşte valoarea economiilor, 32% sunt de părere că o sumă situată în intervalul 10.000-50.000 de euro este suficientă. 25% consideră că o sumă de peste 500.000 de euro este suficientă, în timp ce peste 17% menţionează intervalul cuprins între 100.000 şi 200.000 de euro.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *