fbpx
  • bitcoinBitcoin3.31%
    $26,612.00
  • ethereumEthereum2.39%
    $1,860.52
  • elrond-erd-2MultiversX-1.32%
    $36.14

ZK-rollups ajung subiectul principal în discuția legată de scalabilitatea Ethereum

ethereum rollups

Scalabilitatea rețelei Ethereum a fost (și încă este) o problemă foarte dezbătută în comunitățile crypto de ani, în principal din cauza gas fees foarte mari și a aglomerării rețelei în unele perioade de trafic intens.

Soluția acestor probleme ar fi notoriile Zero-Knowledge Rollups (ZK rollups), o formă de scalare în care informațiile on-chain sunt procesate off-chain și ”publicate” mai apoi pe rețea prin intermediul unei ”dovezi.”

Spre începutul acestui an, protocoalele care intenționau să integreze soluții de tip optimistic rollups, cum ar fi Optimism și Arbitrum, apăreau la știri destul de des, fiind lăudate pentru alegerea ”celei mai bune soluții pentru scalare a Ethereum.”

Hype-ul însă pare să se fi domolit de atunci, unii useri spunând chiar că și soluțiile optimistic rollups generează taxe prea mari când rețeaua este folosită la maxim. În vreme ce aceste protocoale au încetat să mai apară pe site-urile de știri crypto (cel puțin nu la fel de mult), cele care au adoptat ZK rollups continuau să testeze ”pe furiș” noua tehnologie.

dYdX de exemplu a fost unul dintre acestea. Exchange-ul a adoptat ZK-rollups prin intermediul unui parteneriat cu StarkWare, blockchain care utilizează aceste permisionless ZK-Rollups.

Până la momentul actual, platforma a reușit să atingă un succes moderat, în unele zile procesând un volum de trading zilnic mai mare decât pe Coinbase. Protocolul Loopring utilizează de asemenea deja aceste ZK-rollups, prețul monedei native (LRC) ajungând la noi ATHs în luna noiembrie.

În urma crash-ului de acum o săptămână, se pare că ideea ZK-rollups a început să reapară în mainstream. Polygon a generat o serie de dezbateri în comunitatea crypto odată cu achiziția Mir, un proiect ce se ocupă cu dezvoltarea a două subcategorii de ZK proofs, cunoscute drept PLONK și Halo.

Achiziția a costat 250 de milioane de tokeni MATIC, și a fost inițiată, conform echipei, pentru a ”explora și încuraja toate inițiativele ce urmăresc scalarea unei rețele blockchain.”

Un alt protocol ce a stârnit entuziasm este zkSync, o soluție de scalare construită de Matter Labs, ce a reușit să strângă recent 50 de milioane de dolari într-o rundă de investiții condusă de Andreessen Horowitz.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *