fbpx
  • bitcoinBitcoin4.11%
    $26,805.00
  • ethereumEthereum3.31%
    $1,875.07
  • elrond-erd-2MultiversX-1.03%
    $36.17

Vitalik Buterin dezvăluie roadmap-ul pentru Ethereum 2.0

vitalik buterin ethereum 2.0

Într-un articol postat ieri, 6 decembrie, fondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, a dezvăluit un ”roadmap plauzibil” pentru Ethereum 2.0, prezentând practic o viziune în care rețeaua își poate mări scalabilitatea, fără a sacrifica aspectele legate de descentralizare și rezistență la cenzură. 

Articolul are titlul ”Endgame,” și poate fi găsit în original aici. Acesta s-a axat pe modul în care un blockchain mare, caracterizat printr-o frecvență a block-urilor create considerabilă și mii de tranzacții pe secundă, poate fi considerat ”trustless” și rezistent la cenzură. 

După cum explică Buterin, o astfel de scalabilitate ar veni la schimb cu centralizarea producției de block-uri. Soluțiile fondatorului nu adresează această problemă, dar oferă însă un roadmap către implementare. 

Buterin a sugerat introducerea unui proces de tip ”second-tier staking” cu cerințe minime care ar putea duce la o distribuție mai largă a procesului de validare de block-uri. În acest fel, introducerea unor zk-SNARKS sau a unui sistem ”fraud-proof” similar ar permite userilor să verifică în mod direct (și ieftin) validitatea unui block. 

Un astfel de update ar duce la crearea unui blockchain în care producerea de block-uri este în continuare centralizată, însă validarea de block-uri este trustless și descentralizată. Ultima piesă din puzzle ar fi un sistem anti-cenzură care să nu permită producătorilor de block-uri să cenzureze block-urile respective. 

Buterin a ținut să sublinieze faptul că implementarea rollup-urilor nu va rezolva problema centralizării. Mai mult decât atât, acesta a concluzionat că în procesul de a mări scalabilitatea rețelei, centralizarea va fi inevitabilă. Avantajul rollup-urilor este însă că vor introduce și mai multe oportunități de dezvoltare în viitorul Ethereum. 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *