fbpx
  • bitcoinBitcoin$35,987.00-4.97%
  • ethereumEthereum$2,247.46-3.23%
  • ElrondElrond$80.30-2.52%

Uniswap atinge un nou record ca volum săptămânal de tranzacționare: 10 miliarde de dolari

 

În ciuda taxelor mari de tranzacționare în blockchain-ul Ethereum, oamenii continuă să utilizeze intens platformele DeFi ale rețelei, iar pentru a considera cel mai important argument, nu trebuie sa ne gandim mai departe de Uniswap.

Pentru prima dată și conform statisticilor Uniswap Analytics, exchange-ul descentralizat a înregistrat tranzacții săptămânale cu un volum ce a depășit 10 miliarde de dolari. Aceasta cifră reprezintă o creștere de 26% față de ultimele șapte zile.

 

Exchange-urile descentralizate sau DEX-urile permit utilizatorilor să schimbe tokens fără a-și plasa cryptomonedele în custodia unei terțe părți. 

DEX-urile reprezintă principalele rampe de lansare spre universul DeFi (finanțe descentralizate), oferind utilizatorilor posibilitatea să câștige dobânzi și să împrumute crypto assets fără ca acestea să treacă prin custodia instituțiilor financiare.

Uniswap este unul dintre exchange-urile descentralizate originale, construite în ecosistem Ethereum. În cadrul său, userii pot tranzacționa tokens ERC20 – care utilizează infrastructura blockchain-ului Ethereum. 

Printre cele mai uzuale tokens tranzacționate prin Uniswap se numără stablecoins, precum Tether și USDC, dar și tokens DeFi protocol, cum ar fi Aave și Celsius. De amintit aici ar mai fi și faptul că utilizatorii folosesc inclusiv tokenul Uniswap – UNI, care le permite să aibă un vot în ceea ce privește eventuale schimbări ce au loc în platformă.

Totodată, Uniswap se confruntă cu presiuni din partea clienților SushiSwap, 1 inch și a altor DEX-uri bazate pe blockchain Ethereum. 

Pe lângă asta, trebuie să facă față și concurenței, cum ar fi cea din partea unor DEX-uri non-Ethereum, cum ar fi PancakeSwap sau Binance Smart Chain. Succesul acestora se datorează faptului că utilizatorii încearcă să evite taxele mari ale rețelei Ethereum, care, în medie, au valori de peste 20 USD, potrivit BitInfo

Prin contrast, Binance Smart Chain este un ecosistem necongestionat, compatibil cu aplicațiile Ethereum și impune taxe mai mici de 1 dolar; PancakeSwap are chiar propria sa rată fixă, de 0,2%.

Cei care fac trading nu ignoră această diferență și, ca rezultat, PancakeSwap a crescut la peste 4 miliarde de dolari în volum tranzacționat, iar asta doar în ultimele 24 de ore, comparativ cu cele 1.8 miliarde de dolari care au trecut prin Uniswap, potrivit cifrelor de la CoinGecko.

 

UniSwap și-a propus să rămână un exchange DeFi competitiv, așa că Uniswap V3 va fi lansat pe data de 5 mai, cu îmbunătățiri ale eficienței tranzacționării dar și în materie de lichidități disponibile. 

Pe 23 martie, Uniswap declarase:

 

“Even with these groundbreaking design improvements, the gas cost of v3 swaps on Ethereum mainnet is slightly cheaper than v2. Transactions made on the Optimism deployment will likely be significantly cheaper!”
Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *