
A fost publicat raportului privind stabilitatea pieţelor financiare nebancare, realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară din România (ASF). Acest raport arata stadiul pieţei crypto din primul trimestru al anului 2022 susţinând că decuplarea unor pieţe de standardul economic poate genera bule speculative şi creşterea riscului pentru investitori.
În cadrul raportului se arată faptul că: „Decuplarea pieţelor financiare de fundamentele economice poate genera bule speculative şi conduce la creşterea riscului sistemic. Un astfel de exemplu este piaţa de criptomonede care a fost zdruncinată de un val de scăderi în primul trimestru din 2022. Principalele criptomonede au avut o evoluţie similară unei bule speculative, înregistrând o creştere rapidă de peste 3 deviaţii standard, urmată de o scădere rapidă din trimestrul III 2021 până în prezent.”
Tot aici se tratează subiectul Luna, şi urmările pe care le-a avut declinul proiectului:
„Un declin major al Bitcoin a coincis cu o scădere a valorii token-ului Luna, ca urmare a faptului că investitorii au lichidat toate criptomonedele. În cea mai mare parte a istoriei monedei, raportul este mai mare de unu, ceea ce înseamnă că investitorii pot răscumpăra întotdeauna jetoanele TerraUSD la valoarea nominală. La 10 mai 2022, raportul dintre criptomoneda Luna şi capitalizarea de piaţă a TerraUSD a scăzut sub 0,5. Prin urmare, nu exista o modalitate fezabilă de a răscumpăra toate monedele TerraUSD la valoarea nominală. Fundamentele slabe ale parităţii au declanşat un atac speculativ. Mecanismul de arbitraj s-a întrerupt atunci când preţurile Lună au continuat să scadă. În concluzie, monedele stabile algoritmice sunt predispuse la riscul de devalorizare şi la atacuri speculative atunci când sunt insuficient garantate.”, notează raportul citat.
Raportul arată ca piaţa crypto a devenit din ce în ce mai strâns legată de piaţă tradiţională datorită numărului mare de investitori instituţionali. În schimb, corelaţia cu aurul a devenit negativă din cauza aşteptărilor inflaţionist şi a tensiunilor geopolitice. Raportul poate fi consultat în întregime aici.