fbpx
  • bitcoinBitcoin$66,524.004.19%
  • ethereumEthereum$3,484.642.50%
  • elrond-erd-2MultiversX$36.101.92%

Parlamantul European aprobă noile reguli DAC8 pentru raportarea fiscală a tranzacțiilor cu cryptomonede

Regulamentul vizează toate tranzacțiile crypto ale clienților din UE și urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2026. Va fi aceasta o schimbare radicală pentru piața de cryptomonede?

Aprobarea DAC8 în Parlamentul European

Parlamentul European a aprobat recent o măsură numită DAC8, care impune furnizorilor și operatorilor de servicii crypto să raporteze tranzacții ce implică clienți din Uniunea Europeană. Cu 535 de voturi pentru, 57 împotrivă și 60 de abțineri, măsura a trecut cu succes ultima etapă legislativă și este pe cale să devină lege. Măsura are ca scop extinderea Directivei UE privind Cooperarea Administrativă (DAC), facilitând schimbul automat de informații fiscale între statele membre ale UE.

Impactul financiar estimat

Comisia Europeană estimează că introducerea acestui cadru de raportare la nivelul UE ar putea genera venituri fiscale suplimentare între 1 și 2,4 miliarde de euro anual. Acest lucru, potrivit unui raport de evaluare a impactului realizat de Serviciul de Cercetare al Parlamentului European (EPRS).

Detalii privind DAC8

Directiva DAC8 aliniază regulile sale cu Standardul Comun de Raportare (CRS) al OECD și identifică două tipuri de entități care trebuie să raporteze: furnizorii de active crypto, care oferă unul sau mai multe servicii de active crypto terților, și operatorii de active crypto, care oferă servicii diferite de un furnizor de servicii crypto. Aceste entități, clasificate ca furnizori de servicii de active crypto raportabile (RCASPs), vor fi supuse cerințelor de raportare ale DAC, dacă au utilizatori raportabili în UE.

Ce tipuri de active sunt vizate?

Directiva cuprinde toate tipurile de active crypto care pot fi utilizate în scopuri de investiții și de plată. Inclusiv monedele digitale emise de băncile centrale (CBDCs) și token-urile e-money sunt luate în considerare.

Implementare și calendar

Conform raportului EPRS, aranjamentele de raportare sunt programate să înceapă la 1 ianuarie 2026, oferind timp suficient pentru ca regulamentul MiCA să fie pus în aplicare în prealabil.

În concluzie, DAC8 marchează un pas important în regulamentarea pieței de cryptomonede în Uniunea Europeană, având un impact semnificativ asupra operatorilor și utilizatorilor de servicii crypto.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *