fbpx
  • bitcoinBitcoin$64,211.00-3.77%
  • ethereumEthereum$3,157.02-3.02%
  • elrond-erd-2MultiversX$41.67-7.56%

Cererea pentru Bitoin crește, rezervele scad

Având în vedere marii investitori care achiziționează cantități mari de Bitcoin, pentru exchangeuri rămâne mai puțin, lucru care ar putea explica prețul în creștere.

Există doi factori cheie care influențează prețul Bitcoin – cererea și oferta. În timp ce oferta, adică rezerva, se micșorează, cererea crește rapid.

Investitorii instituționali și companiile ca MicroStrategy s-au avântat în această piață, achiziționând cantități mari de Bitcoin, ducând la creșterea cererii. Simultan, datele arată că totalul de Bitcoin disponibil pentru exchangeuri a scăzut considerabil, lucru care deja afectează piața.

“Bitcoin se află într-o criză de rezerve și lichidități. Acest lucru este incredibil de optimist și foarte sub-apreciat“, a scris CTO-ul Glassnode, Schultze-Kraft, pe Twitter. “Cred că vom observa acest lucru reflectat în mod semnificativ în prețul Bitcoinului în următoarele luni.“

În acest an, Bitcoin a crescut de la valori mici de 4.000 de dolari în martie la sume record de peste 24.000 de dolari săptămâna precedentă – o creștere de 500%. Iată o analiză dedaliată a celor doi factori care ar putea să influențeze acest aspect.

Bitcoinul trece printr-o criză de rezerve

Chiar dacă suma totală de bitcoini crește cu timpul, pe măsură ce tot mai mult este minat în fiecare zi, totalul rezervelor disponibile pentru exchangeuri (cunoscute și ca lichidități) se află în scădere. Asta face lucrurile mai grele – și mai scumpe – pentru noii investitori când vor să cumpere Bitcoin.

Potrivit lui Glassnode, cererea de Bitcoin din exchangeuri a scăzut cu 20% din ianuarie. Acest trend poate fi observat în toate exchangeurile. E posibil ca bitcoinul să fie pur și simplu în depozitare, în custodie sau e folosit pentru fonduri de investiții mai mari. Dar, important este că acest lucru înseamnă că a rămas mai puțin pe piață.

De fapt, mai puțin de 13% din toți bitcoinii care există se află momentam în exchanguri crypto, adică sunt disponibili pentru trading.

Glassnode a analizat și cantitatea de Bitcoin care este lichidă (disponibilă pentru trade), spre deosebire de cea non-lichidă, adică ce nu face parte din exchangeuri și nu poate fi cumpărată. Și aici cantitatea de Bitcoin lichid este în scădere, doar 12% din rezerva totală rămânând lichidă.

“Entitățile non-lichide cheltuiesc mai puțin de 25% din BTC-ul primit, ceea ce le face să fie ca niște scufundări de rezerve“, a adăugat Schultze-Kraft.

Așa cum acesta crede că criza rezervelor de Bitcoin nu-i va exclude pe investitorii obișnuiți sau retail, nici nu crede că va opri marii investitori instituționali să achiziționeze mai mult Bitcoin.

“Dacă te uiți la lucrurile de fond, la infrastructură, la servciile de custodie, totul se mișcă înainte“, a declarat Schultze-Kraft, adăugând că posibilitățile pentru investitorii instituționali sunt evident mai bune acum decât erau în 2017.

În primul rând, aproape o treime din Bitcoin nu se află în circulație. Aproximativ 15% din Bitcoin este reținut în “adrese de acumulare“ de către oameni. Adăugând la asta, pierderile totale de Bitcoin, care se estimează că sunt de cam 3 milioane, înseamnă că în jur de 30% din totalul de Bitcoin nu este cu adevărat disponibil.

Mai importantă, însă, este criza iminentă de lichidități Bitcoin. Potrivit lui Schultze-Kraft, rezervele de Bitcoin pe exchange a scăzut cu 20% din ianuarie. Cu alte cuvinte, Bitcoinul este tot mai des mutat în depozitare de lungă durată, departe de exchangeuri.

De asemenea, 14,4 milioane de Bitcoini – echivalentul a 78% din totalul rezervelor de Bitcoin – este reținut de entități non-lichide. Cu doar 12% din totalul de Bitcoin fiind deținut de entități lichide, valorile arată că 2020 a pus o presiune continuă asupra lichidității Bitcoinului.

“Entitățile non-lichide cheltuiesc mai puțin de 25% din BTC-ul pe care îl primesc“, a adăugat acesta. Însă, acest lucru nu ar trebui să-i oprească pe investitorii de rând să cumpere, a mai spus Schultze-Kraft.

“Criza de rezeve, după cum o cunosc, va avea un impact asupra prețului, dar asta nu-i oprește neapărat pe investitorii de retail sau cei mai mici să intre în acest spațiu“, a continuat acesta.

Raționamentul lui este că investitorii retail care vor să achiziționeze Bitcoin tot pot să intre pe piață, fără să ocupe prea mult spațiu.

“Da, rezerva este limitată, dar tot ai Bitcoin care este foarte ușor de împărțit. Chiar dacă e vorba de un investitor retail care vrea să se bage în afacere, tot poate să cumpere cu un Satoshi sau doi.“

Ca răspuns, prețui Bitcoinului ar putea să aibă de câștigat. “La urma urmei, doar piața contează. Dacă este o rezervă mai mică, dar cererea crește în mod evident, acest lucru are un impact clar asupra prețului.“

După cum acesta crede că criza de Bitcoin nu-i va exclude pe ceilalți investitori, de asemenea, este de părere că nici marii investitori instituționali nu se vor opri din a achiziționa Bitcoin.

Cerere crescută pentru Bitcoin

Un număr crescut de investitori instituționali care acceptă Bitcoinul a dus la o cerere mai mare pentru cryptomonedă în acest an.

Un exemplu notabil este rezerva de Bitcoin deținută de Grayscale, care se mărește la o rată mai ridicată decât este minat Bitcoinul, deși această creștere ar putea avea legătură cu investitori deja existenți care își mută bunurile în Grayscale.

Dar volumul de achiziții Bitcoin a început cu adevărat să prindă putere când compania MicroStrategy a început să investească în crypto în august și septembrie 2020. Compania a cumpărat Bitcoin de 425 de milioane de dolari în această perioadă, iar, de atunci, a continuat achizițiile. În prezent, are peste 1,6 miliarde de dolari în Bitcoin.

De când MicroStrategy a intrat în arena Bitcoin, alte companii au urmat-o, printre care Square, ce a investit 50 de milioane de dolari – adică 1% din bunurile sale totale – în Bitcoin în luna octombrie.

În aceeași lună, PayPal a anunțat că va permite utilizarea Bitcoinului în tranzacții. Acesta este considerat cel mai important factor în a face Bitcoinul să fie mai accesibil, deoarece a permis Bitcoinului să fie folosit de către clienții americani de PayPal mai ușor ca niciodată.

Doar două luni mai târziu, aproximativ unu din cinci clienți PayPal a făcut deja tranzacții în Bitcoin.

În prezent, suma totală de Bitcoin cumpărată de companiile publice,  cele private și cele de tip ETF, a ajuns la aproape 1,1 milioane. Asta reprezintă o valoare mai mare de 25 de miliarde de dolari, în prețul de azi, și aproape 5% din tot Bitcoinul care există.

Pe lângă aceste decizii importante, Bitcoinul a beneficiat și de multe laude din partea unor nume celebre din industria financiară tradițională.

În mai, fondatorul Tudor Investments, Paul Tudor Jones a declarat că “cea mai bună strategie pentru a-ți maximiza profiturile este să deții cel mai rapid cal“, adăugând că “Dacă ar fi să fac o estimare, aș paria pe Bitcoin.“

Rick Rieder, CIO-ul Blackrock a comentat în noiembrie că Bitcoinul “e aici ca să rămână“ și că ar putea să întreacă aurul ca valoare.

Probabil cea mai optimistă declarație a venit de la CIO-ul Guggenheim Global, Scott Minerd, care acum două săptămâni a declarat că “după analizele noastre de bază, considerăm că Bitcoinul ar trebui să valoreze aproximativ 400.000 de dolari.“

Toate aceste declarații i-au oferit Bitcoinului o credibilitate de care nu s-a bucurat mereu în trecut.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *