fbpx
  • bitcoinBitcoin$62,396.001.18%
  • ethereumEthereum$3,021.64-0.39%
  • elrond-erd-2MultiversX$39.92-1.53%

NFT-urile par a fi o oportunitate uriașă pentru artiștii independenți

nft

Spre începutul acestui an, piața NFT-urilor a crescut masiv și a primit atenție considerabilă din partea mainstream-ului. Afaceriști de top ca Mark Cuban și Gary Vee par să fie de părere că NFT-urile, împreună cu smart contracts, vor avea un rol uriaș în viitor.

Pe de altă parte, în fiecare săptămână apar tot mai multe exchange-uri NFT și colecții. Imaginea de profit de pe Twitter a lui Jay-Z este chiar un CryptoPunk NFT.

Cel mai mare impact al acestei piețe totuși, ar putea fi observat de muzicienii și artiștii independenți, care au acum posibilitatea de a genera venituri, menținând de asemenea o legătură strânsă cu fanii lor.

Există mai multe aspecte legate de NFTs care sunt foarte atrăgătoare pentru muzicieni. Primul este, evident, cel financiar: NFT-urile s-au vândut la prețuri foarte mari. Colecțiile artiștilor mari ca Steve Aoki s-au vândut pentru milioane de dolari.

Chiar și cei mai puțini cunoscuți, cum ar fi Zack Fox, au reușit să obțină zeci de mii de dolari pentru NFT-urile lor. Artistul Young and Sick avea doar 27,000 de urmăritori pe Instagram când a vândut un NFT pentru 865,000 de dolari.

Aceste cifre sunt extraordinare, mai ales dacă le comparăm cu cele generate de platformele de streaming. Aceste platforme au devenit, în unele cazuri, sursa principală de venit pentru artiști, în special în perioada restricțiilor stricte legate de  COVID.

Veniturile din acestea nu sunt însă la fel de atractive. Spotify de exemplu, oferă în jur de 0.003-0.005 dolari per stream, ceea ce se traduce în 3000-5000 de dolari pentru 1 milion de accesări. Acest număr este însă foarte mare pentru un artist independent.

În 2020, au existat doar 13,400 de artiști care au generat peste 50,000 de dolari pe an din Spotify. Așadar, prin vânzarea unui singur NFT, un artist ar putea obține profituri comparabile cu întreaga carieră de streaming a altuia.

Ceea ce este și mai interesant poate, e că NFT-urile pot fi programate pentru a genera venituri în mod continuu. Mai exact, creatorul original poate obține de la 2.5% până la 10% de fiecare dată când creația sa este revândută.

Pentru muzicieni, celălalt avantaj este că pot include mai multe funcționalități în contractele NFT-urilor lor. Aceste funcționalități pot include convorbiri 1 la 1 cu fanii lor, sponsorizări, sau chiar drepturile de autor (parțiale) ale unui cântec.

Acest ultim aspect este esențial. Muzicienii pot crea acum un cântec și oferi 30% drepturi de autor altei persoane – o nouă oportunitate de investiții similară practic un website de crowdfunding.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *