fbpx
  • bitcoinBitcoin$64,010.00-0.97%
  • ethereumEthereum$3,153.74-0.80%
  • elrond-erd-2MultiversX$42.29-0.43%

Încercarea Chinei de a ”închide” rețeaua Bitcoin a eșuat din mai multe motive

china

Deși rețeaua a suferit cel mai mare atac coordonat împotriva sa de până acum, investitorii nu au renunțat la ea. După interdicția mining-ului în majoritatea regiunilor din țară, hashrate-ul rețelei a scăzut cu 50%.

Sentimentul general al pieței era deja afectat la aceea vreme din cauza lui Elon Musk și anunțul cum că Tesla nu va mai accepta plăți în Bitcoin din cauza impactului asupra mediului.

Nu știm în continuare dacă decizia Chinei a fost influențată sau legată în orice fel de spusele lui Musk, dar putem spune cu siguranță că cele două evenimente au avut un impact negativ.

Câteva săptămâni mai târziu, pe 16 iunie, China a scos exchange-urile crypto din lista rezultatelor de căutare de pe web. Între timp, Huobi, unul dintre cele mai mari exchange-uri din lume, a început să restricționeze opțiunile de leverage trading și să blocheze noi useri din China.

În final, pe 21 iunie, PBoC – banca centrală a Chinei – a ordonat băncilor comerciale să închidă conturile bancare celor care realizează tranzacții crypto. Mai mult decât atât, celor care au fost prinși realizând crypto trading, le-au fost închise conturile de pe rețelele de socializare.

În timpul acestor evenimente, unii analiști nu erau siguri că aceste tactici reprezintă doar FUDs (Fear, Uncertainty and Doubts). Uitându-ne la aceste aspecte din perspectiva de astăzi, China pare că a lansat atunci un atac coordonat și plănuit împotriva rețelei Bitcoin și a industriei de mining.

Impactul pe termen scurt poate fi considerat un succes moderat în acest sens, cauzând un colaps al prețului Bitcoin și frică în legătură cu un potențial atac de tip 51%. Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat.

În primul rând, după cum am menționat, hashrate-ul rețelei a scăzut de la 186 milioane de TH/s la 85 milioane TH/s în doar câteva săptămâni, un minim nemaiîntâlnit de doi ani. Totuși, acest parametru s-a recuperat și a ajuns la 100 milioane TH/s în mai puțin de 3 săptămâni, așadar minerii s-au relocat în alte țări destul de rapid.

Deși companiile implicate în crypto trading nu au mai putut opera pe teritoriul Chinei, au existat în continuare rețele de tip peer-to-peer în care indivizi au acționat ca intermediari, oferind posibilitatea de a realiza tranzacții. Huobi și Binance oferă de asemenea un astfel de marketplace.

În final, uitându-ne la volumul de trading de pe exchange-urile crypto asiatice, observăm, în mod surprinzător poate, că nu a existat un impact prea mare în acest sens. Cele 3 exchange-uri de top continuă să fie Binance, OKEx și Huobi.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *