fbpx
  • bitcoinBitcoin$56,885.000.10%
  • ethereumEthereum$4,531.33-1.14%
  • ElrondElrond$358.56-11.00%

Facebook lansează wallet-ul Novi fără cryptomoneda Diem

facebook novi

Facebook a început să realizeze teste cu wallet-ul Novi ce a fost în development timp de 2 ani. Aceștia au lansat aplicația în SUA și Guatemala, userii având posibilitatea să primească și să trimită fonduri prin intermediul stablecoin-ului Paxos – fără comisioane.

Directorul departamentului financiar al Facebook, David Marcus, a declarat că stadiul ”pilot” (de testare) al aplicației are obiectivul de a testa unele funcționalități ale aplicației, precum și capabilitățile operaționale în sectoarele servicii cu clienții și legale (conformarea cu reglementările locale).

În mod interesant, wallet-ul Novi este lansat fără unul dintre cele mai importante elemente – cryptomoneda Diem, care ar fi trebuit să stea la baza întregului proiect, conform unor declarații din trecut ale oficialilor Facebook.

Diem, cunoscut anterior ca Libra, a întâmpinat (în trecut și în prezent) dificultăți în a primi aprobare de la autoritățile competente pentru lansare. După primul anunț legat de această cryptomonedă, o mare parte din partenerii importanți ai proiectului au renunțat la sprijinul acordat Diem.

Printre aceștia enumerăm eBay, Visa, PayPal, MasterCard și Mercado Pago. Pentru a încerca să avanseze lucrurile, Facebook încearcă acum să primească o aprobare pentru stablecoin-ul Diem din partea autorităților din Elveția, însă nici acolo nu există progrese promițătoare la ora actuală.

La câteva ore după lansare, Facebook a primit critic dure din partea unor senatori din Congresul SUA, printre care și Elizabeth Warren, fostă candidată la nominalizarea democrată pentru alegerile prezidențiale din țară din 2020.

“Facebook cannot be trusted to manage a payment system or digital currency when its existing ability to manage risks and keep consumers safe has proven wholly insufficient.”

… este argumentul senatorilor. Scrisoarea publică adresată lui Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, din care am extras textul de mai sus a fost semnată (pe lângă Warren) de senatorii Brian Schatz, Sherrod Brown, Richard Blumenthal și Tina Smith.

Oficialii Facebook au declarat însă la scurt timp după lansare că plăănuiesc să încorporeze funcționalitățile wallet-ului Novi în rețeaua de plăți Diem, odată ce aceasta va primi aprobările necesare.

Reamintim aici că scandalul ce a dus la părăsirea proiectului de companiile precizate mai sus a fost legat de colectarea de date a milioane de useri Facebook care au fost utilizate pentru campanii politice. La vremea aceea (2019) Zuckerberg a fost și audiat în fața Congresului.

Reticența senatorilor cu privire la Novi ar putea fi explicată prin scandalul generat de informațiile dezvăluite de informatoarea Frances Haugen în fața unei comisii din senatul SUA. Haugen a dezvăluit atunci lumii că oficialii Facebook sunt conștienți de impactul negativ avut de platforma lor asupra societăților, însă aleg să acorde prioritate profiturilor.

“Facebook has made conscious business decisions to continue with actions that have harmed its users and the broader society.”

… concluzionează senatorii în scrisoarea adresată CEO-ului Facebook.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *